Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
4Sevimli ve sadık dostlarımız olan köpeklerin metabolizma hızı pek çok faktöre bağlı olarak değişmektedir. Bu faktörler hareketlilik, yaş, kilo ve mevcut hastalıklar olarak sıralanmaktadır. Bu yazımızda sizlere köpeklerin metabolizma hızını etkileyen faktörler nelerdir sorusunun yanıtlarını aktarıyor olacağız.
Köpeklerde metabolizmayı etkileyen bazı hastalıklar vardır. Bunlardan en önemlisi Cushing Sendromudur. Metabolizma hızında ciddi değişikliklere neden olan bu hastalıkla beraber Hipotiroidizm ve Insulinoma gibi hastalıklar da metabolizma hızını olumsuz etkilemektedir. Ayrıca geçirebileceği diğer hastalıkların da bu duruma etkili olduğu unutulmamalıdır. Üstelik bazı hastalıklar metabolizma hızını kalıcı bir şekilde değiştirebilir. Köpeklerin kısırlaştırılması halinde hormonları doğrudan etkilendiği için metabolizma hızı düşecektir. Aynı durum şeker hastalığı için de geçerlidir.
Obezite artık çağımızın hastalığı olarak tanımlanmıştır. İnsanların yanı sıra evcil dostlarımızda da obezite hastalığı görülebilir. Hatalı beslenme başta olmak üzere hareketsiz yaşam bu hastalığa neden olan faktörlerdendir. Obezite aslında yavaş ilerleyen ancak hastalıktan kurtulmak adına ciddi ve sabırlı bir tedavi gerektiren rahatsızlıkların başında gelir.
Köpeklerde obezite hastalığı, metabolizmayı doğrudan etkiler. Hareketsiz bir yaşam süren ve yanlış beslenen köpeklerde sıkça görülen obeziteye karşı düzenli bir beslenme programı oluşturulmalıdır. Ayrıca köpeğinizin metabolizma hızını artırmak için düzenli egzersiz yaptırmanız gerekiyor. Obeziteye neden olan faktörler, veteriner hekim tarafından teşhis edildikten sonra hızlıca tedaviye geçilmelidir. Beslenme hatalarından kaynaklanan obezitede yeni bir beslenme süreci başlar.
Köpeklerde obezite tedavisi tamamlandığında artık ideal kilosuna ulaşabilir. Bu durumda metabolizma hızı da normal seviyesine dönmüş olacaktır. Tedavi sonrası köpeğinizi sağlıklı beslemeli ve tavsiye edilen egzersizleri de mutlaka günlük olarak yaptırmalısınız.
Köpeğiniz ne kadar çok hareket ederse o kadar çok enerji harcar. Ayrıca hareketli olmamalı, enerji ihtiyaçlarıyla doğrudan ilgilidir. Artan enerji ihtiyacı sayesinde metabolizma hızı yükselirken, tüketilen gıdalar hızlıca yakılır ve enerji açığa çıkar. O halde hareketlilik ve metabolizma hızı arasında paralel bir ilişki olduğu unutulmamalıdır.
Patili dostlarımız da bizim gibi doğar, büyür, yaşar ve ölür. Yavruluk dönemlerinde hızlıca gelişmeleri için onları kaliteli mamalarla beslememiz gerekir. Gençlik çağlarında en verimli seviyesine ulaşan metabolizma hızı, yaşın ilerlemesiyle düşmektedir. Gençlik döneminde tükettiği mamaları hızlıca yakan köpekler bu sayede ihtiyaç duyduğu enerjiye de anıda ulaşmaktadır. Yaş ilerledikçe düşen metabolizma hızı artık gıdaların enerjiye dönüşmesini de azaltır.
Sadık dostlarımız etobur canlılardır. Sindirim sistemlerinin çalışma şekli, ağız ve diş yapısı ile vücut yapısı aslında metabolizma üzerinde etkilidir. Öte yandan köpeklerdeki sindirim sistemi özel olarak dizayn edilmiştir. Et ve et ürünlerindeki proteinleri rahatlıkla sentezleyebilen köpekler ne kadar iyi beslenirse o kadar iyi bir metabolizmaya sahip olacaktır.
Yorum Yaz