Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Günümüzde birçok köpek ebeveyni köpeğim çok kokuyor ne yapmalıyım? Sorusunun cevabını merak ediyor olabilir.
Tüm canlılarda olduğu gibi köpeklerde kendine has kokuya sahiptir. Fakat zaman zaman birbirinden farklı nedenlere bağlı olarak bu kokunun şiddeti artarak rahatsız edici boyutlara gelebilir. Köpeklerin kulakları, nefesi ve tüyleri gibi farklı bölgelerine ait rahatsız edici kokuların nedenleri ne olabilir, gibi merak edilen konuları şöyle açıklığa kavuşturabiliriz.
Evcil hayvan ebeveynleri olarak birçoğunuz köpeğinizle aynı evi paylaşıyor olabilirsiniz. Tabiatı gereği sokak yaşamına alışkın olan köpekler, ev ortamında yaşamaya başlayınca sahipleri tarafından zaman zaman koku problemi onlara yöneltilen en önemli şikayetler arasında yer alır.
Sadık, sevimli dostlarımızla aynı yaşam alanını paylaşmanın birtakım sorumlulukları beraberinde getirdiğini hemen hemen tüm köpek ebeveynleri farkındadır. Koku problemi ile baş etmekte bu sorumluluklar arasında yer alır. Köpeğinize dair koku şikâyetiniz bulunuyorsa, altında yatan birçok neden olabileceğini unutmayıp vakit kaybetmeden veteriner hekime danışmanızı öneririz.
Köpek sahiplerinin merak ettikleri önemli sorulardan biri olarak köpekler neden kötü kokar? Köpeklerin kötü kokmasında birçok faktör etkili olabilir. Peki nedir bu faktörler, şöyle inceleyelim.
Köpeklerde koku problemi genel olarak ağız içinde ortaya çıkar. Peki, köpeğin nefesi neden kokar? Köpeğin rahatsız edici nefes kokusunun en önemli nedeni ağız ve diş eti enfeksiyonudur. Köpekler yetişkinlik evresine adım attıkça diş ve diş eti enfeksiyonu geçirme ihtimalleri de artış gösterir. Düzenli olarak ağız ve diş bakımı yapılmayan köpeklerin dişlerinde zaman içinde plak oluşur. Plaklarda bakterilere zemin hazırlayarak, diş ve diş eti bölgesinde enfeksiyon oluşturur. Köpeklerde ortaya çıkan diş ve diş eti enfeksiyonu ise, nefeslerinde uzun süreli ve rahatsız edici koku oluşmasına neden olur.
Köpeklerin cildi üzerinde oluşan bakteriyel enfeksiyonlar ve alerjiler, tüylerinde rahatsız edici kokuya neden olabilir. Bu nedenle köpeğimin tüyleri kokuyor, şikayetinde bulunanlar için, cilt hastalıklarını bir neden olarak gösterebiliriz.
Köpeklerde mantar, piyoderma, egzama ve uyuz gibi deri hastalıkları tüyleri üzerinde yoğun bir kokunun oluşmasına neden olur. Aynı zamanda açık yaraya bağlı olarak gelişen iltihap ve cilt alerjisi, köpeklerin yoğun derecede yağ salgılamalarına zemin hazırlar. Köpeğin vücudu bu yağı salgıladıkça, deri üzerinde rahatsız edici bir koku oluşturur.
Köpeklerde gaz ve şişkinlik problemi, kötü kokunun kaynakları arasında yer alır. Köpeklerde gaz problemi, yanlış besin tüketimi ve mama değişiminden kaynaklanabilir. Köpeğinizin tükettiği mama, sindirim sistemi ile uyumlu olmadığı takdirde bağırsak gazı oluşumuna neden olabilir. Köpeklerde gaz ve şişkinlik ise, problem devam ettiği sürece kötü kokuya neden olur.
Köpeklerin rahatsız edici kokularının en büyük nedenlerinden biri ise, anal kese rahatsızlığıdır. Köpeklerin anüs bölgesinin iki yanında yer alan anal keseler, dışkılamayı kolaylaştırmak amacıyla sıvı salgılar. Fakat bazen çeşitli sebeplerle anal keseler tıkanıp, içeride enfeksiyon oluşur. Anal kesenin içinde oluşan enfeksiyon ise, köpeklerde rahatsız edici kokulara neden olabilir.
Köpekler, kediler gibi kendini yalayarak temizleyemediği için onları haftanın belirli günlerinde yıkamanız gerekir. Fakat köpeğinizi fazla yıkadığınızda, cildin koruyucu tabakası zarar gördüğü için zaman içinde kötü koku oluşmasına neden olabilir. Peki, köpek ne sıklıkla yıkanmalı? Zaruri durumlar hariç olmak üzere, köpekler iki haftada bir veya ayda bir yıkanması gerekir. Fakat bazı cinslerde bu süre değişiklik gösterdiği için, yıkama periyodu ile ilgili bilgi almak için mutlaka veteriner hekime danışmanız önerilir.
Yorum Yaz