Kedilerde Grip

Kedilerde grip soğukların başlaması ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Genelde soğuk aylarda olsa da çok nadiren sıcak zamanlarda da görülebilir. Kedi gribinde genelde iki virüs türünden biri kedinin vücudunda bağışıklık sistemini düşürür. Bu durumda kedi gribinin önüne geçebilmek için çeşitli ilaçlar verilerek tedavi edilir. Kedi gribinin belirtileri bir kedide gözlemleniyorsa veteriner hekime giderek tedavisinin yapılması gerekir. Tedavi yapılmadığı sürece grip çok daha farklı hastalıklara dönüşerek kötü sonuçlara yol açabilir. Bu anlamda kedilere karşı duyarlı davranmak önemlidir.

Kedilerde Grip Nedeni ve Belirtileri

Kedilerde grip en çok solunum yolu enfeksiyonları nedeniyle görülür. Grip genel olarak virüslerin sebep olduğu bir hastalık olsa da bazı durumlarda bakteriler yüzünden de grip gelişebilmektedir. Kedi gribinin oldukça bulaşıcı bir hastalık olması nedeniyle barınaklarda ve sokaklarda yaşayan kedilerde sıklıkla görülür. Aynı evde birden fazla kedi bulunduğu zamanda kedi gribi riski artar. Kedi gribinin diğer faktörleri ise dışarıda yaşamak, doğum, genel sağlık durumu, stres, yaş ve aşılama eksikliği şeklinde söylenebilir. Bazı mantarların da kedi gribine sebep olduğu görülmüştür. Kedi gribine neden olan virüsler burun, göz ve tükürük salgılarında bulunmaktadır. Kedi bir diğer kedi ile temas ettiğinde ya da onların yanındayken hapşırdığında vücut salgıları ile gribe neden olan virüsler kolayca yayılır. Aynı zamanda su ve mama kapları ortak kullanıldığında ya bu hastalık yayılabilir. 

Genelde aynı evde olan kedilerin kapları ortak olabilmektedir. Bu durum gribin daha kolay bulaşmasına neden olur. Enfekte olan bir kediyi seven insan, bir başka kediye dokunduğu zaman da kedi gribini bulaştırabilmektedir. Kedi gribi belirtisi olan bir kediyi sevdikten sonra elleri iyice yıkamak gerekir, özellikle evde kedi varsa kişi eve geldiği zaman kendi kedisini sevdiğinde ona bulaştırabilir. Kedi gribinin belirtileri genel olarak solunum sisteminde görülen değişikliklerdir. Kedi gribine yakalanan bir kedide salya akıtma, göz akıntısı, öksürük, burun akıntısı, tıkanıklık, hapşırma, iştahta azalma, ağız ya da burun ülseri, ses boğuklaşması vb. gibi belirtiler vardır. Bu belirtiler gözlendiği zaman veteriner hekime giderek teşhisinin yapılması önemlidir. Teşhis yapıldıktan sonra ve tedavisi de yapılmalıdır.

Kedilerde Grip Tedavisi

Kedilerde grip tedavisinde ilk olarak teşhis önemlidir. Bu nedenle grip olduğu daha tam belli olmayan bir kediye grip ilaçları gibi evde tedavi uygulamak doğru bir davranış olmayacaktır. Kedinin gösterdiği grip belirtileri başka hastalıkların belirtisi de olabilir. Bu sebeple bir kedide grip belirtisi varsa ilk olarak veteriner hekime giderek onun gerçekten grip olup olmadığına bakılmalıdır. Veteriner hekim kediye genel bir muayene uygulayacaktır. Kedinin salgı kültürler ve kan testleri alınır. Bu testler doğrultusunda kedinin grip olup olmadığı da anlaşılır. 

Eğer kedi grip olduysa tedavisinde kedinin diğer genel sağlık durumu da göz önünde bulundurulur. Karnesinden diğer hastalıklara da bakılarak bir tedavi uygulanır. Kedi gribi için genel olarak bir antiviral ilaç bulunmaz. Bu nedenle bakterilerin gribi oluşturduğu düşünülerek kediye antibiyotik tedavisi uygulanır. Tedavi sırasında kedinin bakımı da önemlidir. Beslenme tarzı, dinlenmesi ve izolasyona girmesi oldukça önemlidir. Sahibinin sevgisi de kediye iyi gelecektir.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli