Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Köpeklerde bazen parasetamol zehirlenmesi görülebilir. Öncelikle parasetamol bir maddedir ve Carpol, Minoset, Gripin ve Parol gibi ilaçlarda bulunmaktadır. Ateş düşürücü ve ağrı kesici olarak kullanılan bu etken maddesi içerikli ilaçların hayvanlarda toksik etkiye neden olduğu unutulmamalıdır. Özellikle de köpeklerde bilinçsizce kullanılan parasetamol maddesi ciddi risklere neden olabilir. Maalesef bu madde köpeklerde ölümlere bile sebep olabilmektedir.
Kg başına köpeklerde 150 ile 200 mg arasındaki dozlar, zehirleyici etkiye sahip olmaktadır. Bu durumda 1 kg ağırlıktaki bir köpeğe 150 mg dozda parasetamol verilmesi, hızlıca zehirlenmeyi beraberinde getirebilir. Üstelik zehirlenme çok hızlı bir şekilde gerçekleşeceğinden farklı yan etkilerle de kendini gösterecektir.
Köpeğiniz parasetamol zehirlenmesi yaşadığında öncelikle karaciğer yetmezliği gibi önemli bir hastalıkla karşılaşabilir. Diğer hastalık ve rahatsızlıklar;
Evet bu zehirlenme türünün tedavisi bulunmaktadır. Veteriner hekim ilaç tedavisine başlayacak ve bu sayede vücudun su kaybını engelleyecektir. Ayrıca elektrolit, baz ve asit dengesi düzenlemek, parasetemol maddesinin sindirim sistemindeki emilimini azaltmak ve ilacın vücuttan atılmasını sağlamak adına farklı aksiyonlar alınabilir. Köpeğiniz bu zehirlenme nedeniyle komaya girmişse maalesef kurtulma şansı %1’dir. Alınan maddenin dozuna ve köpeğinizin sağlık durumuna bakılarak en sağlıklı tedavinin hangisi olduğuna, veteriner hekim karar verecektir.
Köpeğinize ilaç vermeden önce veterinere danışmanız şarttır. Aksi durumda yukarıda bahsettiğimiz parasetamol zehirlenmesiyle karşılaşabilirsiniz. Günümüzde parasetamol içeren bazı ilaçlar da bulunuyor. Termalgine, Calpol, Gripin, Parol, Minoset, Vermidon, Kataprin, Volpan ve Paranox, bu ilaçlardan bazılarıdır.
Köpeğinizin rahatsızlığı ne olursa olsun kişisel olarak ilaç kullanmaktan kaçınmanız gerekiyor. Çünkü sadece sıraladığımız bu ilaçlarda değil pek çok ilaçta da parasetamol etken maddesi bulunabilir. Zaten veteriner hekim kontrolünde herhangi bir hastalık içi köpeğe tedavi uygulanacağından bireysel olarak yapacağınız müdahaleler ile köpeğin hayatını kaybetmesine neden olabileceğinizi hiçbir zaman unutmayın.
Yorum Yaz