Köpeklerde Prostat

Köpeklerde prostat çeşitli etkenler nedeniyle meydana gelen, özellikle kısırlaştırma ile direkt olarak ilişkili olan bir köpek hastalığıdır. Bazı köpek sahipleri, çeşitli nedenler dolayısıyla köpeklerini kısırlaştırmak isteyebilir. Oldukça ciddi bir operasyon olan kısırlaştırma operasyonu, çeşitli etkileri olan bir işlemdir. 

Ancak prostatın yalnızca kısırlaştırma işleminin ardından meydana geldiğini düşünmek kesinlikle yanlış olacaktır. Kısırlaştırma operasyonu geçiren köpeklerde prostat görülme oranı yükselse de prostatın en büyük tetikleyicisi yaştır. Yaş alan köpeklerde her geçen gün prostat riski artmaya devam eder. 

Vücutta bulunan bir salgı bezi olan prostat, insanlarda olduğu gibi köpeklerde de çeşitli görevlere sahiptir. Dolayısıyla prostat büyümesi olarak adlandırılan bu problem, vücutta birtakım aksaklıklar meydana gelmesine neden olur. Prostat büyümesi köpeklerde yaş sebebiyle gerçekleştiği taktirde normal kabul edilen bir durum olarak bilinir. Fakat prostat genişlemesi durdurulamadığı taktirde köpeklerin bağırsak ve idrar yolları hareketlerinde aksaklıklar meydana gelir. Ancak bu durumun tün köpekler için geçerli olduğunu düşünmek yanlış olacaktır. Bazı köpeklerin prostatlarında genişleme olsa da vücutlarında bunun anlaşılmasını sağlayacak herhangi bir belirti meydana gelmez.

Köpeklerde Prostat Belirtileri

Köpeklerde prostat kısa süre içerisinde kontrol altına alınması gereken bir problemdir. Prostat büyümesi olarak adlandırılan bu hastalık, köpeklerin idrar yolları gibi çeşitli bölgelerinde problemler yaşamalarına neden olur. Bu gibi etkenler dolayısıyla yaşam konforlarını yüksek oranda düşüren prostat büyümesi problemi, çeşitli belirtiler ile anlaşılmaktadır. 

Bazı köpeklerde hiçbir prostat belirtisinin olmaması, bu gibi bir problemin yaşanmıyor olduğunun düşünülmesine neden olabilir. Ancak köpeklerde prostat probleminin her köpek için belirtisi olmadığını fakat tedavi edilmediği taktirde köpeklerin ölümü ile sonuçlanabilecek bir hastalık olduğunu unutmamak gerekir. 

Köpeklerde prostat büyümesinin en belirgin göstergesi, bölgesel şekilde meydana gelen ağrılardır. Özellikle cinsiyeti erkek olan köpeklerde görülmekte olan prostat büyümesi belirtileri arasında idrar ve dışkılama anlarında meydana gelen ağrı ve buna bağlı olarak zorlanma bulunur. Yürüyüş esnasında zorlanma ve anormallik, sarsılarak yürüme de prostat büyümesinin belirtileri arasında bulunur. 

Köpeklerin yaşıyor oldukları kabızlık probleminin en büyük sebeplerinden biri prostat büyümesidir. Bunun haricinde dışkılamanın normalden daha farklı şekilde gerçekleşmesi de, prostatlarının büyüdüğünün göstergesi olabilir. Bazı köpeklerde prostat büyümesi oldukça ağrılı ve zor bir süreç olsa da bazı köpekler böyle bir problem yaşamayabilir. Tüm belirtiler köpeklerin bünyelerine ve bağışıklıklarına göre değişkenlik göstermektedir. 

Köpeklerde Prostat Nasıl Tedavi Edilir?

Köpeklerde prostat büyümesinin tedavi edilebilmesi için öncelikle büyümenin hangi türe bağlı olarak geliştiğini teşhis etmek gerekir. Köpeklerde prostat büyümesi 3 farklı türde gerçekleşebilir:

  • Benign Prostatik Hiperplazi: İyi huylu prostat büyümesi olarak da adlandırılan bu büyüme türüne oldukça sık şekilde rastlanmaktadır. Yaş almanın doğal bir sonucu olarak ortaya çıkar, kısırlaştırma işlemi ile herhangi bir bağlantısı yoktur. 
  • Bakteriyal Enfeksiyon: Dolaşım sistemlerine giren bir bakteri sebebiyle, sıklıkla görülen enfeksiyon prostat büyümesine neden olabilir. Köpeklerin bakteriyal enfeksiyon yaşıyor olduklarına dair ilk belirti yüksek ateştir. 
  • Kanser: Köpeklerde prostat kanseri nadir olarak görülse de, bazı durumlarda prostat büyümesinin nedeni kanser olabilir. Köpeklerde yaşanan prostat kanseri genellikle öldürücü olan, çok ciddi bir kanser olarak bilinir. 

Dolayısıyla köpeklerde prostat tedavisi için öncelikle bu problemin ne sebeple yaşanıyor olduğunun anlaşılması gerekir. Köpeğinizde herhangi bir belirti gözlediğiniz taktirde vakit kaybetmeden veteriner hekime danışmanız önerilir. Veteriner hekim gerçekleştirdiği testler ve tetkikler ile köpeğinizin ne gibi bir problem yaşıyor olduğunu teşhis edecek ve tedavi sürecini başlatacaktır. 

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli