Köpeklerde Ağız ve Diş Bakımı Nasıl Olmalı?

Birçok evcil hayvan sahibinin öğrenmesi gereken konulardan biri olarak köpeklerde ağız ve diş bakımı nasıl olmalı? Köpek sahipleri köpeklerin ağız ve diş sağlığını korumak için yılın belirli zamanlarında klinik diş temizliklerini yaptırır. Fakat klinik ortamında uygulanan ağız ve diş bakımı yeterli olmayıp, evde köpeğiniz için uygulayabileceğiniz birtakım bakım rutini vardır.

Köpeklerin ağız ve diş sağlığını korumak için yapmanız gereken bakım rutini ile ilgili ipuçlarını sizlere şöyle aktarabiliriz.

Köpeklerde Görülen Diş Sorunları

Köpeklerde görülen ağız ve diş sorunları, onların yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebilir. Hatta ağız ve diş sağlığının ihmal edilmesi, karaciğer ve böbrek hastalıklarına zemin hazırlayabilir. Peki köpeklerde görülen diş sorunları nelerdir, inceleyelim.

  • Dişlerde tartar oluşumu
  • Dişlerde plak oluşumu
  • Diş eti hastalıkları
  • Diş kırılması
  • Diş çürüğü

Köpeklerde tartar ve plak oluşumu dişlerin düzenli olarak temizlenmediği durumlarda ortaya çıkar. Gıdaların ve bakterilerin diş tabakasında oluşturduğu tartar ve plaklar, veteriner hekimi tarafından temizlenmesi gerekir. Köpeklerde diş eti iltihabı yaygın görülen ağız ve diş hastalıklarından biridir. Dişlerinde tartar ve plak oluşan köpeklerin ağız ve diş temizliği yapılmazsa, zaman içinde diş eti iltihabı oluşmaya başlar.

Köpeklerde Ağız ve Diş Bakım Rutini

Köpeklerde ağız ve diş bakım rutininin en önemli parçası diş fırçalamadır. Peki, köpeklerin dişi kaç günde fırçalanır? Birçok köpek ebeveyni, köpeğinin dişlerini fırçalamayı ihmal eder. Fakat ihmal edilmemesi gereken önemli bir bakım rutini olarak diş fırçalama işlemi, en az haftada 2 defa yapılması gerekir.

Köpeklerde ağız ve diş bakımı için öncelikle köpeğinizin ağız kokusunu gidermeniz gerekir. Peki köpeklerde ağız kokusu nasıl giderilir? Köpeğinizin ağzı kokuyorsa ağız ve diş bakımı ihmal ediliyor demektir. Dolayısıyla haftada 2 defa düzenli olarak köpeğinizin dişlerini köpekler için özel formüle edilen köpek diş macunu ile fırçalamalısınız.

Köpeklerin ağız kokusunu engellemek için beslenme rutinine dikkat etmeniz gerekir. Şöyle ki beslenme rutinini düzenli olarak kuru mama ile sağlamalısınız. Yaş mama ve ev yemeklerinin çok tüketilmesi köpeğinizin ağzının kokmasına neden olabilir.

Köpeklerde Ağız ve Diş Bakımı İpuçları

Yavru ve yetişkin köpeklerde diş temizliği için dikkat etmeniz gereken ipuçları şunlardır;

  • Köpeğinizin dişlerini 45 derecelik açıyla diş etinin altından itibaren fırçalamanız gerekir.
  • Köpeğinizin dişini fırçalamaya henüz yavruyken alıştırmalısınız. Böylece yavruyken diş fırçalamaya alışan köpeğiniz, yetişkinlik döneminde diş temizliği sırasında ürkmeyecektir.
  • Köpeğinizin dişini fırçalarken, köpekler için özel olarak üretilen köpek diş macununu kullanmayı ihmal etmeyin. Çünkü insanların kullandığı birçok diş macununda florür bulunur. Florür ise, köpekler için zehirleyici bir etki bırakır.
  • Köpeğinizin ağız ve diş sağlığını korumak istiyorsanız, kuru köpek mamaları ile beslenmesini sağlayabilirsiniz. Kuru köpek maması içeriği hem besleyiciliği açısından uygun hem de dişlerde tartar ve plak oluşumuna neden olmaz.
  • Köpeğinizin ağız ve diş bakımında diş etini güçlendirmeniz gerekir. Köpeğinizin diş etini güçlendirmek için köpek çiğneme oyuncakları satın alabilirsiniz.

Köpeklerde Ağız ve Diş Bakımı Yapılmazsa Ne Olur?

Köpek ebeveynlerinin birçoğu sevimli dostlarının ağız ve diş temizliği ile ilgilenmez. Fakat köpeklerin düzenli olarak diş ve ağız temizliğinin sahibi tarafından yapılması gerekir. Aynı zamanda yılın belirli zamanlarında klinik diş muayenelerinin de yapılması, onların yaşamını sağlıklı ve kaliteli geçirmesi için büyük önem taşır. Peki, köpeklerde ağız ve diş bakımı yapılmazsa ne olur?

Köpeklerde ağız ve diş bakımı yapılmadığı takdirde karşılaşabileceğiniz birtakım problemler vardır. Ağız ve diş bakımı yapılmayan köpeklerde görülmesi muhtemel problemler nelerdir, inceleyelim.

  • Köpeğinizin diş bakımı yapılmadığı takdirde diş çürüğü zaman içinde diş kırılmasına ve düşmesine bağlı diş kaybına yol açabilir.
  • Köpeklerin ağız ve diş bakımı yapılmazsa, periodontal birtakım problemler ortaya çıkar. En sık karşılaşılan diş eti iltihabı, periodontal hastalıklar arasında yer alır. Köpeğinizin diş eti kabardığı veya kırmızı bir renge dönüştüğünde, diş eti enfeksiyonu var demektir.
  • Köpeğinizde oluşan diş eti enfeksiyonu çene kemiklerinin zayıflamasına ve dolayısıyla patolojik çene kırıklığına zemin hazırlar.
  • Köpeklerin periodontal tedavileri yapılmadığı takdirde ağız içinde meydana gelen bakteriler iç organlara ulaşarak karaciğer, kalp ve böbrek hastalıklarına neden olabilir.

Köpek sahipleri ve hayvanseverlerin merak ettiği “köpeklerde ağız ve diş bakımı nasıl olmalı?” sorusunun yanıtını sunduğumuz ipuçları ve bakım rutininde bulabilirsiniz.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli