Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Köpek ebeveynlerinin sıklıkla karşı karşıya kaldığı köpeklerde kulak mantarı, sık görülen mikrobik enfeksiyon çeşitlerinden biridir.
Köpeklerde ortaya çıkan mantar hastalığının yaygın olduğu türlerinden biri olan kulak mantarı, kulak derisine yerleşen mikrobik enfeksiyon kaynaklı gelişen bir hastalıktır. Kulağın nemli kalması sonucu gelişen kulak mantarı köpeklerde neden görülür, belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir, inceleyelim.
Köpeklerin cildinde mikrobik enfeksiyon sonucu oluşan mantar hastalığı, kulak derisine yerleşerek kulak mantarı hastalığına zemin hazırlar. Kulak bölgesindeki derinin kıl keseciklerine yerleştikten sonra gelişen mantar, bölgedeki kıllarla birlikte üremeye ve enfeksiyon üretmeye başlar.
Köpeklerin kulak bölgesindeki kıl keseciklerinde gelişen mantar, bölgede yangılı bir ödem oluşturur. Yangılı ödemin oluşmasıyla birlikte enfeksiyon gelişimi başlayıp, kulak mantarı belirtileri olarak bölgede kıl dökülmesi ve apse oluşmaya başlar.
Köpek ebeveynlerinin merak ettiği başlıca konulardan biri olarak, köpeklerde kulak mantarı neden olur? Köpeklerde kulak mantarının oluştuğu ilk anda enfeksiyon oluşumu gözlenmez. Bölgede dairesel tüy dökülmelerine neden olan3 kulak mantarı, bağışıklık sistemi düşük köpeklerde enfeksiyon oluşturur.
Köpeklerde kulak mantarının başlıca nedenleri şöyle sıralanabilir;
Köpeklerde kulak mantarının doğal halde bulunduğunu söylenebiliriz. Şöyle ki köpeklerin kulaklarında doğal halde bulunan mantarlar, nemli kulak içinde çoğalmaya başlar. Özellikle yaz ve bahar aylarında sık görülen köpeklerde kulak mantarını yüzme ve banyo tetikleyebilir. Peki, köpeklerde kulak mantarı olduğu nasıl anlaşılır?
Köpeklerde kulak mantarının belirtileri şöyle sıralanabilir;
Köpeklerde kulak mantarının ortaya çıktığını ilk olarak kafa, bacak ve yanak bölgesinde oluşan kaşıntı ve tüy dökülmeleri olduğunda anlayabilirsiniz. Klinikte laboratuvar izolasyonu ile teşhis edilen kulak mantarının yaygın belirtileri, kaşınma ve tüy dökülmesidir.
Köpeklerde oluşan kulak mantarı, genel olarak sağlıksız beslenme ve kötü yaşam koşullarından kaynaklanır. Dolayısıyla köpeğin bağışıklık sistemini zayıflatan kötü yaşam koşullarını iyiye çevirerek, köpeğin bakım ve beslenmesine özen göstererek, kulak mantarı riskinin önüne geçebilirsiniz.
Uzman veteriner hekimlerin uyguladığı laboratuvar testleri sonucunda ortaya çıkan köpeklerde kulak mantarı tedavisi için solüsyon reçete edilir. Köpeğin kulak çevresi tıraş edildikten sonra, veteriner hekimin reçete ettiği solüsyon ile düzenli olarak banyo yaptırılması gerekir. Köpeklerde kulak mantarının tedavisi için ek olarak veteriner hekimler, kulak bölgesine uygulamak için antibiyotik preparat önerebilir.
Köpeklerde kulak mantarının oluşumunu engellemek için mantar aşısı yaptırılır. İnsanlara bulaşma riski bulunan köpeklerde kulak mantarı tedavi ve önlenmesinde hijyenik yaşam koşullarına ve düzenli bakım rutinine dikkat edilmesi köpeğin yaşam kalitesini artırmak açısından oldukça önemlidir.
Yorum Yaz