Yavru Köpeğin Isırması Nasıl Engellenir?

Köpek ebeveynlerinin yanıtını çok merak ettiği önemli konulardan biri olarak yavru köpeğin ısırması nasıl engellenir? Yavru köpeğin ısırması, birbirinden farklı nedenlerden kaynaklanıyor olabilir. Özellikle köpeklerin yavruluk döneminde sıklıkla karşılaştığınız ısırma problemini ortadan kaldırmak için öncelikle bu davranışı neden yaptığını bilmeniz gerekir.

Peki, yavru köpekler neden ısırır ve yavru köpeğin ısırması engellenebilir mi, hep birlikte inceleyelim.

Yavru Köpekler Neden Isırır?

Köpek sahipleri tarafından yavru köpek ısırma huyu en çok merak edilen konular arasında yer alır. Yaşamınızı paylaştığınız minik dostlarınızla oyun oynarken veya normal zamanlarda ısırma davranışı ile karşılaşmanız mümkündür. Peki yavru köpeğin ısırması ne gibi nedenlerden kaynaklanıyor olabilir, göz atalım.

Diş Kaşıntıları

Köpekler gelişim evresinin ilk 6 ayında süt dişlerini döker. Yerine ömür boyu kullanacağı dişleri çıkan yavru köpeklerin bu süreçte diş etleri kaşınır. Dolayısıyla süt dişlerini döken yavru köpekler, sürekli olarak bir şeyleri çiğneme ve ısırma eğilimi gösterir. Bu noktada köpeğiniz için dişlerinin kaşıntısını giderecek köpek çiğneme oyuncağı almanız faydalı alabilir.

Stres ve Kaygı

Köpeklerin yavruluk döneminde sergilediği ısırma davranışı, farklı risk faktörleri nedeniyle ortaya çıkabilir. Hatta tepkinizi göstermediğiniz durumda ısırma davranışını huy edinen minik dostlarınız için bu davranış, istemediği bir duruma tepki veya sahibini oyun oynamaya davet etme yöntemi de olabilir.

Minik dostunuzun sizi, arkadaşlarınızı veya evdeki nesneleri ısırması, stres ve kaygıdan olabilir. Çünkü köpekler kendilerini güvensiz ve korumasız hissettikleri zaman saldırgan davranışlarda bulunur. Dolayısıyla yavru köpeğinizin ısırma isteği ortam değişikliği, eve başka bir evcil hayvanın gelmesi veya yalnızlık gibi hissettiği duygulardan dolayı ortaya çıkabilir.

Oyun Oynama İsteği

Yavru köpekler, sahiplerini oyuna davet etmek için veya onlarla oyun oynadığı sırada ellerini ve parmaklarını ısırabilir. Hatta zaman zaman ısırmanın şiddetini de kaçırabilir. Yavruluk döneminde üzerinde durmadığınız bu alışkanlık, büyüdüğünde istenmeyen bir şekilde sonuçlanabilir. Dolayısıyla yavruluk döneminde oyun oynarken bu davranışı sergilemesine izin vermemelisiniz.

Yavru Köpeğin Isırma Alışkanlığı Nasıl Geçer?

Günümüzde birçok köpek ebeveyni “yavru köpekler ısırma huyundan nasıl vazgeçer?” sorusunun yanıtını araştırır. Köpek sahipleri için henüz yavruluk döneminde ortaya çıkan ısırma davranışının ortadan kaldırılması için birtakım önerilerde bulunabiliriz.

Köpeğinize Isırmanın Oyun Olmadığını Belirtin

Yavru köpeğin ısırması, sahibiyle oyun oynadığı sırada çok sık gözlemlenen bir davranıştır. Çünkü yavru köpekler ilk davranış tecrübelerini kardeşleri üzerinde dener. Köpekler gelişim sürecinde kardeşini oyun sırasında ısırdığında aldığı tepki ile ısırmanın sınırını öğrenir. Fakat kardeşiyle büyümeyen yavru köpekler bu deneyimini genellikle sahibi ile keşfetmeye başlar.

Yavru köpeklerde oyun oynama isteği ısırma ile sonuçlanabilir. Köpeğinizi henüz yavruluk döneminde eğitirken ısırma davranışının oyunun bir parçası olmadığını ona belli etmelisiniz. Aksi takdirde yaptığının oyun olmadığı fark etmeyen minik dostunuz, yetişkinlik döneminde de oyun oynarken ısırma davranışı sergilemeye devam edebilir.

Köpeğiniz Isırmayı Bıraktıktan Sonra Oyun Oynayın

Köpeklerin öğrenme süreci her cinste farklılık gösterir. Özellikle bazı köpek cinsleri geç öğrenirken bazıları da tek bir komutta öğrenebilir. Fakat tüm köpek cinslerinde oyun sırasında ortaya çıkan ısırma huyuna son vermek için onunla oynamayı sonlandırmanız gerekir. Oyun sırasında ısırmaya başlayan minik dostunuza şefkat gösterip sakinleşmesi için zaman tanıyın. Sakinleştikten ve ısırmayı bıraktıktan sonra oyun oynamaya devam ederseniz minik dostunuz, oyun sırasında ısırmanın onaylanmayan bir davranış olduğunu fark edecektir.

Köpeğinizin Isırmasının Nedenini Anlamaya Çalışın

Yavru köpeklerin ısırma davranışının altında yatan birçok faktör bulunur. Yavru köpeklerin ısırması; hastalık, vücut ağrısı, koruyucu içgüdüsü, av dürtüsü veya annelik içgüdüsünden kaynaklanıyor olabilir.

Köpeğiniz oyun veya diş kaşınması nedeniyle ısırmıyorsa, bu davranışını sonlandırması için gerçekte neden ısırdığını anlamanız gerekir.

Köpeğinizin Isırmayı Bırakması İçin Eğitin

Köpeklerin yavruluk döneminde davranışlarının kontrol altında olması için köpek eğitimi gereklidir. Yavruluk döneminde köpeğinizi, sizi veya başkasını ısırmaması için eğitmelisiniz. Köpeğinizin ısırmayı bırakması için eğitirken hayır komutunu kullanabilirsiniz.

Köpeğinizi eğitmek birkaç ayınızı alabilir. Fakat bu süreci kolaylaştırmak istiyorsanız, ödüllendirme sistemini deneyebilirsiniz. En sevdiği ödül bisküvileri ile ödüllendirerek, ısırma davranışını bırakmasına yardımcı olabilirsiniz.

Dişlerini Kaşıması İçin Oyuncak Alın

Köpeklerin ilk 6 aylık gelişiminde süt dişlerini döktüğünden bahsetmiştik. Süt dişlerini döküp, yerine ömür boyu kullanacağı dişleri çıkan minik dostlarımızın diş etleri bu süreçte yoğun olarak kaşınır.

Diş eti kaşınan yavru köpekler ise, nesneleri veya sahibinin elini ve parmağını ısırma davranışı gösterir. Peki, dişi kaşınan yavru köpeğin ısırması nasıl engellenir? Bu süreçte minik dostunuzun evinizdeki nesneleri veya sizi ısırmasını önlemek için diş kaşıntısını gideren köpek oyuncaklarından alarak onu rahatlatabilirsiniz.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli