Köpeklerde Kusma Nedenleri ve Tedavisi

Köpeklerde kusma nedenleri ve tedavisi köpek sahiplerince merak edilen konulardandır. Kusma her canlıda olabildiği gibi köpeklerde de çok fazla karşılaşılan bir tepkidir. Bu tepkinin nedeni ve tespiti mutlaka yapılmalıdır. Kusmanın sebepleri küçük nedenler de olabilir çok büyük rahatsızlıkların yan etkisi de olabilir. Bu sebeple aslında sürekli olarak kusmaya başlayan köpekler bir an önce tedavi edilmelidir.

Köpeklerde Kusmanın Nedenleri

Köpeklerin kusma sebepleri değişen pek çok faktörden ötürü olabilir. Bu nedenle genellikle bağırsak parazitleri, mide ülseri, mama değişikliği, yabancı cisim yutma, sindirim problemleri, araba seyahatleri, hızlı yemek, yüksek sıcaklık, tümör ya da hastalıklar gibi psikolojik ve fizyolojik nedenlerden ötürü olabilir. Köpeklerin kusma sebepleri genelde şu şekildedir;

  • Bazı köpekler oyun oynarken ya da pika sendromu denilen hastalıkla baş ederken besin dışı, yabancı olan maddeleri yutabilir. Bu maddeler genelde kemik, oyuncak gibi maddelerdir. Fakat sindirim sisteminde sorunlara yol açtığı için kusmaya neden olabilir.
  • Köpeklerde parazit, bakteri ya da virüs gibi sorunlarla karşılaşması sonucunda kusma, ishal, yüksek ateş, karın ağrısı ya da iştahsızlık gibi belirtiler görülebilmektedir. 
  • Köpeklerde zamanla gelişen mide ekşimesi, gastrit, mide ülseri gibi problemler kanlı ve koyu renkli bir şekilde kusmaya neden olmaktadır. 
  • Köpekler alıştıkları düzenden farklı bir düzene geçiş yaptığı zaman strese bağlı olarak kusma refleksi gösterebilir. Bunun içerisinde mama markasının ya da mamanın içerisinde bulunan maddelerin değişmesi de olabilir. Aynı zamanda köpek mamasının porsiyonunun değişmesi de köpeğin kusmasına neden olabilir.
  • Köpeklerde kusma nedenleri ve tedavisi konusunda tümörler de göz önünde bulundurulmalıdır. Özellikle yaşlı köpeklerde tümör oluşumu köpeğin kusmasına neden olabilir.
  • Köpek belirli bir rahatsızlıktan dolayı yakın zamanda cerrahi operasyon geçirmesi sonucunda kusma davranışı gösterebilir. Özellikle ameliyat sonrasındaki ilk günlerde kusması normaldir. Bunun için köpeğe en doğru bakım uygulanmalıdır.
  • Aşırı sıcak olan havalarda köpek gezdirildiği zaman kafasına direkt ve dik olarak güneş düştüğü zaman kusabilir. Nemli hava koşulları da köpeğin kusmasına neden olabilir.
  • Köpekte görülen kaygı bozukluğu, üzüntü ve stres de kusmaya neden olan bir durumdur. Özellikle köpeklerin son zamanlarda yaşadığı rutinlerinin bozulması ve değişmesi durumunda kusma gibi davranışlarla tepki gösterebilirler.

Köpeklerde Kusmanın Tedavisi

Köpeklerde kusma nedenleri ve tedavisi zaman geçmeden yapılmalıdır. Tedaviye geçmeden önce detaylı bir şekilde köpek tetkiki yapılmalıdır. Köpeğin neden kustuğu bulunduğu zaman buna yönelik bir tedavi uygulaması gerekir. Köpeğin neden kustuğunu bulabilmek için alanında uzman bir veteriner hekim ile görüşülmesi önemlidir. Köpeğin kusması çok önemliymiş gibi görülmese de altta yatan bir kronik rahatsızlık olabilir. Veteriner hekim yaptığı teşhise uygun olarak tedavi yöntemi, ilaçlar, beslenme düzeni belirtir. Köpek sahipleri ise bunu aksatmadan uygulamalıdır. Böylece köpeğin de yaşam standardı oldukça yükselecektir. Kusmanın sürekli olması da belli hastalıklara yol açabilir. Bu hastalıklarla da karşılaşmamak için tedavisi mutlaka uygulanmalıdır.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli