Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Kedilerde göz enfeksiyonları tıpkı diğer hastalıklarında olduğu gibi kolay bir şekilde gizlenebilmektedir. Bu sebeple kedilerde görülen göz enfeksiyonlarında erken teşhis yapmak adına veteriner hekim ile düzenli bir şekilde görüşme sağlanmalıdır.
Kedilerde görülen göz iltihaplarından biridir. Göz kapaklarının iç kısmı ve gözün dış tabakasının iltihaplanması sonucunda oluşan bir hastalıktır. Kedilerde şaşılık, akıntı, göz kızarıklığı konjonktivit hastalığının belirtileri arasında yer alır. Bu enfeksiyon chlamydia, mycoplasma ya da herpes virüsü isimli bakteriler nedeniyle oluşur. Antibiyotik tedavisi ile altına alınabilen bir rahatsızlık olsa da bu enfeksiyonun tedavisi aslında oldukça zordur.
Kedilerin göz kapaklarında oluşan iltihaplanması sonucunda oluşan bir rahatsızlıktır. Daha çok belirgin yüz kıvrımlarına sahip kedi cinslerinde görülen bir sorundur. Himalaya ve İran gibi kedi ırklarında yaygın olarak görülen bir sorundur. Bu enfeksiyon inflamatuar bozukluklar, enfeksiyonlar, alerjik reaksiyonlar, gözü etkileyen tümörler ve doğum kaynaklı oluşan anomaliler sonucunda oluşabilir. Bu sağlık sorununun tedavisi yapılırken daha çok sıcak kompres uygulaması yapılır. İleri enfeksiyon olan durumlarda ise ameliyat bile yapılabilir. Yani tedavi yöntemi hastalığın gözde oluşturduğu tahrişe göre değişiklik gösterir. Hastalığın altında yatan sorun da tespit edilirse blefarit daha kolay kontrol altına alınır.
Kedilerde göz enfeksiyonları denildiği zaman akla gelen bir diğer sorun da katarakttır. Katarakt kedilerde nadir olarak görülse de yaşlı kedilerde görülme sıklığı daha fazladır. Kedinin gözündeki lenste oluşan sorunlara bağlı olarak görüşün bozulması, görmenin bulanıklaşması göz yaralanmalarına ya da göz iltihabına neden olur. Bazı durumlarda ise körlük meydana gelebilir. Katarakta neden olan sorunlar önceden teşhis edilerek tedavi altına alınmaya başladığı zaman bu durumun yavaşlatılması ya da tamamen durdurulması mümkündür. Gerektiği yerde ameliyat da yapılabilir.
Enfeksiyona ve iltihaplanmaya bağlı olarak görülen bir diğer göz problemi de glokomdur. Gözün içerisinde yer alan sıvı göz merceğinin arkasından dışarıya doğru hareket etmesi sonucunda görülen bir sorundur. Böylece gözdeki basınç artar ve glokom oluşur. Gözün yaşlanması, göz bebeğin genişlemesi, gözde kızarıklık ve ışığa tepki edememe belirtilerinden birkaçıdır. Tedavi edilebilen bir hastalıktır.
Korneanın iltihaplanmasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır. Tedavi edilmediği durumda körlüğe sebep olabilir. Bu nedenle tedavinin doğru tespiti yapılmalıdır. İlaç tedavisi ile de kontrol altına alınabilir.
Kedilerde göz enfeksiyonları arasında yer alan bir diğer hastalık da kornea ülseridir. Gözlerin kanlanması, gözlerde sulanma, iltihap ve enfeksiyon gibi belirtiler kornea ülserinin belirtileri arasında yer alır. Derinleşmemiş ve henüz yeni oluşmaya başlamış kornea ülserinin tedavisi oldukça kolaydır. İlaç tedavisi ile kolay bir şekilde kontrol altına alınabilir. Derinleşmiş olan ve geç tespitinde ilaç tedavisi yeterli gelmeyebilir. Bu gibi durumlarda veteriner hekimin tedavisi doğrultusunda ameliyata gereksinim duyulabilir.
Yorum Yaz