Köpeklerde Tırnak Bakımı

Köpeklerde tırnak bakımı, köpeklerinin tırnaklarını nasıl keseceğini bilmeyen veya ilk defa köpek besleyecek birçok köpek sahibi tarafından araştırılmaktadır.

Köpeğinizin dışarıda sağlıklı ve mutlu vakit geçirmesi açısından tırnaklarının bakımına önem vermeniz gerekir. Çünkü düzenli olarak dışarı çıkardığınız köpeğinizin patileri, sert ve keskin yüzeylere temas edebilir. Bu temas sonucunda ise köpeklerinizin tırnakları zaman içinde yıpranabilir, hatta tırnakların ileriki süreçlerde arkaya doğru katlanması gibi problemler ortaya çıkabilir. Bu açıdan köpeklerinizin tırnaklarını doğru yöntemler ile kesmeli, düzenli periyotlar ile pati ve tırnak bakımlarını özenle yaptırmalısınız.

Köpeklerin Tırnağı Neden Kesilmeli?

Kedilerden alışkın olduğumuz tırnak tırmalama alışkanlıkları, köpekler için de geçerli bir alışkanlık türüdür. Köpeklerin tırnakları kesilir mi, diye merak ediyorsanız uzayan tırnakların köpekler için oldukça rahatsız edici bir durum olduğunu söyleyebiliriz.

Köpeklerde tırnak bakımı madem bu kadar önemli, peki sokak köpekleri tırnaklarının kesilmemesinden nasıl rahatsızlık duymuyor diye merak ediyor olabilirsiniz. Fakat şunu bilmeniz gerekir ki, sokak köpekleri gün içerisinde doğal sokak ortamlarında sürtünmelere bağlı olarak tırnaklarının törpülenme ihtiyaçlarını karşılayabilir. Yaşam alanınızı paylaştığınız ve ev ortamında büyüyen köpeklerin ise tırnakları doğal sürtünmelere bağlı olarak törpülenemediği için, bu ihtiyacını sahibi olarak sizin yapmanız gerekir.

Köpeğimin Tırnaklarını Kendim Kesebilir Miyim?

Köpeklerin tırnak kesimlerini veterinerlerin yapabileceği gibi, sahipleri de yapabilir. Fakat köpeğinizin tırnak kesme işlemini yaparken, içinde damarları bulunan dokuya zarar vermemeye dikkat etmeniz gerekir. Tırnak kesimi sırasında canlı dokuya gelebilecek herhangi bir zarar, olası kanama ve damar enfeksiyonlarına sebebiyet verebilir.

Bazı köpek cinslerinde beyaz tırnak yapısı bulunurken, bazı cinslerde ise siyah tırnak yapıları vardır. Beyaz köpek tırnağına kıyasla, siyah köpek tırnağının kesilme işlemi daha zor olabilir. Çünkü siyah tırnaklarda köpeklerin tırnak yapısında bulunan canlı dokuyu ayırt etmek oldukça zor olmaktadır.

Peki, köpeklerin tırnakları kaç aylıkken kesilir? Köpeklerinize tırnak kesme alışkanlığını kazandırmak için, yavruluk döneminden başlayarak 2 ayda bir düzenli olarak tırnaklarını kesmeye başlamanız önerilir. Sadece tırnak kesimi yeterli olmayıp, ayda bir tırnak törpüleme işlemini yaparak, köpeğinizin sağlıklı tırnaklara sahip olmasını sağlayabilirsiniz.

Köpek Tırnağı Keserken Nelere Dikkat Edilmeli?

Köpeklerin tırnak kesimi ve törpü işlemlerinin düzenli olarak yapılması gerekir. Aksi takdirde köpeklerde tırnak kırılması ve tırnak batması gibi problemler gün yüzüne çıkabilir. Bu yüzden köpek sahiplerinin düzenli olarak yapması gereken tırnak kesimi sırasında, dikkat etmeleri gereken birkaç püf nokta bulunmaktadır. Köpek tırnağı keserken dikkat edilmesi gerekenler:

  • Köpek tırnaklarında yer alan canlı dokuya zarar vermemek için, özellikle siyah tırnaklı köpeklerin tırnak kesimini yaparken ufak parçalar halinde kesmeniz gerekir. Böylece kestiğiniz parçayı daha net görebilir, kesme işleminin yeterli olup olmadığını anlayabilirsiniz.
  • Köpeğinizin tırnağını keserken, patisinin ortasına hafif bir şekilde bastırarak tırnakları ayırabilir ve keseceğiniz kısmı daha net görebilirsiniz.
  • Köpeklerin tırnak kesimi işlemi, gündüz gerçekleştirilmelidir. Akşam uygulanacaksa eğer, ortamın mümkün olduğu kadar ışık alan bir yer olmasına özen göstermeniz gerekir.
  • Köpeğinizin tırnak kesimini yaparken, veterinerlerden tavsiye alarak özel tasarımlı köpek tırnak makaslarını tercih edebilirsiniz.
  • Köpeklerin tırnak kesimi sırasında birçok köpek sahibinin de başına gelen kanama durumu ortaya çıkabilir. Böyle bir durumla karşılaştığınız sırada, köpeğinizin tırnak bölümünü steril etmeli ve daha sonra kanamayı doğru ürünler kullanarak durdurmalısınız.

Köpek sahipleri belirtilen püf noktalara dikkat ederek köpeklerde tırnak bakımı rutinini başarılı bir şekilde gerçekleştirebilir.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli