Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Köpeklerde sürekli kaşıntı nedenleri sorusu köpek severler tarafından merak ediliyor. Rutin yaşantıda gözlenmeyen bu davranış bir anda ortaya çıkmış olabilir. Bu köpeklerde görülen yaygın hastalıklardan birine yakalandığının göstergesi kabul edilebilir. Deride kaşıntının sebeplerini ortaya çıkarabilmek ve çözüme yönelik bir tedavi süreci başlatmak önemlidir. Muhakkak ki kaşıntı sebebinin altında köpeğin huzursuzlanmasına sebep olabilecek bir problem ortaya çıkacaktır.
Köpeklerde sürekli kaşıntı nedenleri arasında sıklıkla karşılaşılan bir problem iç ve dış parazitlerdir. Özellikle hareketli bir yapıya sahip olan köpeklerde karşılaşılan parazitlenme durumu derisinde kaşıntı problemine sebep olacaktır. Bu köpeğin alt derisine yapışan bit, pire ve benzeri böceklerin verdiği tahribattan kaynaklanır. Köpeğin vücuduna yapışarak rahatsız olmasına ve kaşıntı davranışının ortaya çıkmasına sebep olan bu tarz bakteri oluşumunu giderebilmek için düzenli olarak temizliğin sağlanabilmesi hem köpeğin hem de bulunulan ortamın hijyenik olarak sürekli kontrol edilmesi önemlidir. Özellikle bahçede bakımı yapılan ve dışarı ile bağlantısı bulunan köpeklerde bu durum oldukça sık gözükür.
Köpeklerde sürekli kaşıntı nedenleri genellikle fizyolojik etkenlerden kaynaklanır. Köpeklerde alerjik reaksiyonlar kaşıntıya sebep olabilir. Derisinde oluşan pik dermatit hastalığı sürekli olarak kaşınmasına ve çevreye karşı daha duyarlı hale gelmesine neden olacaktır. Zaman sonra deri tabakasında oluşan çatlaklar ileri boyutlu enfeksiyonlara neden olabilir. Ülserin sebep olduğu bir kaşınma da alerjik reaksiyonlarla kendini gösterir.
Köpeğin kaşıntı durumu sebepleri ile tespit edilmelidir. Eğer bir alerjik reaksiyondan kaynaklı olarak bu davranışı sergiliyorsa buna sebep olan etkenler ortadan kaldırılmalıdır. Özellikle köpeklerin dışarıda bulunan nesnelere karşı alerji geliştirme potansiyeli bulunur. Bu mevsimsel geçişlerde de yaşanabilen bir durumdur. Çoğunlukla köpekler yedikleri gıdalara karşı da bir alerji uyarısı gösterebilirler. Bu et, tavuk, balık ürünleri, tahıl ürünleri ve soya bazlı ürünler ile yumurta olabilmektedir. Köpekte bulunan kaşıntının tespit edilebilmesi de klinik ortamında yapılan testlerin büyük bir önemi vardır testler doğrultusunda ne yapılması gerektiğine dair daha detaylı bilgi edinilebilir kan testleri bedeli üzerinde yapılan testler alerji konusunda şüphelenen köpek sahiplerinin net bir bilgiye ulaşabilmesini sağlayacaktır.
Bazen köpeği temizleyebilmek için kullanılan ürünler köpeğin derisinde olumsuz şekilde reaksiyon gösterebilir. Bu da kullanılan şampuan veya bakım kreminin içinde bulunan maddeye karşı bir alerjisi olduğunun kanıtıdır. Sürekli olarak kaşıntı belirtisi gözlemleyen ve özellikle yıkandıktan sonra bunu fark ettiren bir köpek de durumun engellenebilmesi deri yüzeyine uygulanan ve doktor tavsiyesi ile alınmış kremlerle önlenebilir. Süreçte kullanılan temizlik ürünlerinin değiştirilmesi ve daha sağlıklı, doğal temizlik ürünlerinin tercih edilmesi önemlidir.
Köpeklerde sürekli kaşıntı nedenleri farklı açılardan sebepleri ile ele alınmaya çalışıldı. Sonuçta yapılması gereken yöntemler sunuldu. Tüm bu şartlar doğrultusunda kaşıntıya sebep olabilecek etkenler ortadan kaldırıldığı halde sürecin devam ettiği gözlenebilir. Bu süreçte ek bir destek alınması gerektiğini gösterir. Bu konuda daha detaylı bilgi alabilmek klinik ortamında test yaptırarak süreci daha sağlıklı yürütebilmek adına uzman bir veteriner ile yapılan görüşmeler doğrultusunda daha sağlıklı bir karar verilebilir.
Yorum Yaz