Köpeklerde Bordetella Hastalığı: Nedenleri ve Tedavisi

Barınak öksürüğü olarak da adlandırılan bordetella hastalığı nedenleri ve tedavisi, hayvanseverler tarafından merak edilen başlıca konular arasında yer alır.

Barınaklarda çok sayıda köpek bir arada yaşadığı için, oralarda yaşayan köpeklerin bordetella virüsüne yakalanmaları oldukça doğaldır. Çok kolay bir şekilde geçen bu virüsten ev ortamında yaşayan kedi ve köpeklerinizi korumak istiyorsanız mutlaka bordetella aşısını yaptırmalısınız. Peki, köpeklerde yaygın olarak görülen bordetella hastalığının nedenleri ve tedavisi nelerdir, inceleyelim.

Köpeklerde Bordetella Nedir?

Bordetella barınak öksürüğü olarak adlandırılırken, halk arasında ise bilinen ismi boğmacadır. Peki boğmaca olarak da bilinen köpeklerde bordetella nedir? Bordetella, barınak gibi çok sayıda köpeğin bir arada yaşadığı alanlarda yaygınlık gösteren bir virüs türüdür. Bir tür üst solunum yolu enfeksiyonu olarak tanımlanabilen ve 3 haftaya kadar kalıcı bir şekilde süren öksürüğe neden olan bordetella, köpeklerde küçük yaşlarda görüldüğü zaman öldürücü sonuçlara yol açabilir.

Köpeklerde bordetella virüsü, mama-su kabı gibi ortak kullanılan malzemelerden geçmektedir. Üstelik köpekler arasında oldukça kolay bir şekilde geçişi olan bu hastalık hem evde hem de sokakta yaşayan köpeklerde görülme ihtimali bulunur.

Köpeklerde Bordetella Nedenleri

Bordetella olarak adlandırılan boğmaca, enfekte yolu ile geçen bir virüs çeşididir. Peki, köpeklerde boğmaca neden olur? Köpeklerde boğmaca hastalığı, bordetella virüsüne sahip olan bir köpeğin salgısına maruz kalınması ile ortaya çıkabilir. Üstelik enfekte olan köpeğin salgısına maruz kalan köpek bordetella aşısı olmamış ise, bu virüse yakalanması %90 gibi büyük bir olasılığa sahiptir.

Köpekler, ortak mama ve su kaplarını kullanmaları veya oyun alanlarında diğer köpekler ile fiziksel iletişime geçmeleri halinde bordetella virüsüne yakalanmaları muhtemeldir. Köpeğinizi bu virüsün etkilerinden korumak istiyorsanız, ona vakit kaybetmeden bordetella aşısını yaptırmanız gerekir.

Köpeklerde Bordetella Belirtileri

Kennel Cough belirtileri ile karıştırılan köpeklerde boğmaca belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Kuru ve sürekli öksürük
  • İştahsızlık ve halsizlik
  • Yüksek ateş
  • Kusma ve ishal
  • Burun akıntısı
  • Yutkunmada zorluk yaşama
  • Gözlerde çapaklanma

Bordetella belirtileri arasında kuru öksürük yaygınlık gösterir. Akciğerlerinde balgam biriken ve bu balgamdan kurtulmak isteyen köpekler, keskin ve kuru bir şekilde sürekli olarak öksürür. Aynı zamanda burun akıntısı, iştahsızlık ve yutkunmada zorluk çekme yaygın olarak seyreden diğer belirtilerdendir. Bordetella virüsünün ileri aşamalarında yüksek ateş, ishal ve kusma gibi belirtiler de görülmesi muhtemeldir.

Köpeklerde Bordetella Tedavisi

Burun akıntısı, öksürük ve yüksek ateş gibi belirtiler ile ortaya çıkan köpeklerde boğmaca hastalığı nasıl geçer? Solunum yolunda oluşan enfeksiyon, akciğerlerde zaman içinde balgam birikimine neden olur. Böylece köpekler öksürerek bu balgamı akciğerlerinden temizlemeye çalışır. Bu noktada özellikle yavru köpeklerde 2-14 gün aralığında seyreden belirtilerin ilerlemesini iyi takip etmeniz gerekir.

Köpeklerde bordetella virüsünün temizlenmesi ve yeniden yakalanma riskinin önlenmesi için yapılması gereken ilk adım aşılamadır. Fakat bir kere olsun bu virüse yakalanan köpeklerin öncelikli olarak bu süreci rahat ve olumlu atlatması için antibiyotik ve serum tedavileri gerekli olabilir. Fakat yetişkin köpeklerde iyileşme oranı daha yüksekken yavrularda bu ihtimal daha düşük olabilir. Bu nedenle bordetella hastalığı geçiren köpeklerin tedavi sürecinde yaşadığı ev ortamının temiz ve sıcak olması önemlidir.

Bordetella tedavi sürecinde köpeğinizin sağlıklı beslenmesine ve doktorun önerdiği beslenme programını uygulayarak bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olmanız gerekir. Böylece boğmaca hastalığına yakalanan köpeğiniz ilaç ve serum tedavisinin yanı sıra evde de sağlıklı bir ortamda yaşamını sürdürerek bu süreci daha kolay atlatabilir.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli