Köpeklere Yaptırılması Gereken Aşılar Hangileri?

Köpeklere yaptırılması gereken aşılar hangileri yavru veya yetişkin oluşu ile farklılık gösterir. Köpeğin yaşı, cinsi, hava koşulları, hastalık durumu bu sürece etki etmektedir. Özellikle yavru köpeklerin doğumdan itibaren belirli hassaslıkları bulunur. Dışarıdan gelebilecek bakteri ve enfeksiyonlara karşı vücut direncini sağlamlaştırabilmek için gerekli zamanlarda aşı olmaları önem taşır.

Köpeklere İlk Aşı Ne Zaman Yapılır?

Köpeklere yaptırılması gereken aşılar hangileri sorusuyla beraber veteriner hekimler tarafından köpeğe belirli bir aşı takvimi belirlenir. Oluşturulan program doğrultusunda köpek sahibi verilen zaman diliminde düzenli olarak köpeğin aşılarını yaptırır. Gerekli bakımın sağlanabilmesi için gereken önlemleri almış olur. İleriye dönük olarak oluşabilecek hastalıklarının önlenebilmesi köpek aracılığı ile insanlara geçebilecek problemlerin giderilebilmesi adına önemsenmesi gereken bir süreçtir.

Köpeklerde ilk aşılanma 1.5 aylıkken rahatlıkla başlanabilecek bir süreçtir. Sahiplenilen bir yavru köpeğe yaptırılacak olan ilk doz aşısı karma köpek aşısı olarak adlandırılır. Bu süre üzerinden geçen yaklaşık 3 hafta sonrasında iki doz olarak aynı aşıdan tekrar yaptırılması gerekir. Dışarıdan gelebilecek bakterilere karşı vücut bağışıklığı direnci düşük olan köpekler yaptırılan bu aşıların ardından daha sağlıklı ve kuvvetli bir vücut sistemine kavuşacaktır. Köpeklerde görülen kuduz problemi yapılan düzenli aşılarla giderilebilir. Köpeğin yavruluk döneminde 3 ay dolmadan önce kuduz aşısını yapılması gerekir. 1 yıl tamamlandığında köpeğin vücut direncini kuvvetlendirici ve sık sık hastalanmasına engel olacak tüm doz aşıları yapılarak süreç sonlandırır.

Köpeklerde Aşı Rutini

Köpeklere yaptırılması gereken aşılar hangileri yavru köpekler üzerine uygulanan aşılar belirli bir süreci içerir. Öncesinde parazit oluşumunu engelleyebilmek için yapılan tedavi yönteminin uygulanmış olması ardından asıl aşılara geçilmesi gerekir. Daha güvenilir konforlu bir hayat sunabilmek adına yapılması gereken ve belirlenmiş aşı rutinini önemsemek gerekmektedir. Yapı olarak zayıf ve dışarıdan oluşabilecek hastalıklara karşı düşük dirence sahip olan köpeklerin hayatını tehlikeye atmamak için gereken bir süreçtir. Bu süreçte öncelikle köpeğin yapılacak aşılara uygunluk gösterip göstermeyeceği sağlık kontrolleri sırasında tespit edilir. Yapılacak aşıyı vücudun kaldırabilmesi ve buna engel olacak bir sağlık probleminin bulunmaması bilinmelidir. 

Rutin içerisinde belirlenen programda verilen aşı uygulanırken özellikle iki doz şeklinde uygulanır. Bu iki doz arasında beklenilmesi gereken süre 21 gün olarak belirlenmiştir. Yapılan aşılar köpeğin iç ve dış parazitlerden korunabilmesi için gerekli ve önemlidir. Uygulanan rutin aşılar sonrasında köpeklerde yüksek ateş, halsizlik, kısa süreli iştah kayıpları gözlemlenebilen etkilerdendir. Bu etkiler iki günü aşmayacak şekilde köpeğin davranışlarında gözlemlenebilir. Aksi bir durum söz konusu olursa uzman bir veteriner ile iletişime geçilerek konu hakkında detaylı bilgi alınmalıdır.

Köpekler Hangi Aşıları Olmalıdır?

Köpeklere yaptırılması gereken aşılar hangileri konusunda bilinmelidir ki; yavruluk döneminden itibaren bir köpeğin muhakkak ki belirli aşıları yaptırması gerekir. Bu aşılar kendi vücut direncini koruyabilmek adına yaptırdığı çeşitli rutinleri içerir. Bunun dışında köpeklerde aşı olmasını gerektiren farklı hastalıklar bulunmaktadır. Bunların başında köpeklere yapılması gereken ilk aşı kuduz aşısıdır. Kuduz aşısı köpeklere yılda bir kere yapılır.

Toplu olarak barınaklarda bulunan köpeklere yapılan aşı Bordetella bronchiseptica isimli aşıdır. Bütün köpeklerin rahatlıkla yaptırabileceği ve önerilen aşı Leptospirosis aşısıdır. Solunum yolları ile ilgili güçlük çeken, nefes alıp vermede sıkıntı yaşayan, yemek yerken zorlanan ve sürekli öksüren köpekler için üst solunum yollarında oluşmuş enfeksiyonu giderebilmek veya öncesinde engel olabilmek amacıyla Parainfluenza ve Distemper aşısı yapılır. Sürekli öksüren ve üst solunum yolları aracılığı ile ciğerleri iltihap kapmış veya enfeksiyona uğramış bir köpeğin bu aşamaya gelmesine engel olabilmek adına Bordetella aşısı uygulanabilir.

Köpekler alerjik rahatsızlıklar gösterilebilir. Böyle bir durumda mevsimine göre alerji aşısı veya köpekler için uygulanan mantar aşısı 2 haftalık aralarla iki doz şeklinde uygulanır.

Sonuçta; köpeklerin daha rahat ve sağlıklı bir yaşam sürebilmeleri için önerilen bu tüm aşılar kişisel olarak istenildiğinde yaptıralabilmeye uygundur. Kanunların önermiş olduğu ve zorunlu tuttuğu kuduz aşısı dışındaki diğer aşıların herhangi bir zorunluluk hükmü bulunmamaktadır.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli