Köpeklerde Göz Akıntısı

Köpeklerde göz akıntısı birçok köpeğin başına gelen ve sahiplerini endişelendiren bir durumdur. Doğal bir durum olan köpeklerde göz akıntısı, arttığı ve uzun sürdüğünde bazı hastalıkların habercisi olabilir. Böyle durumlarda köpeğinizin göz akıntısını mutlaka bir veteriner hekime kontrol ettirmeniz gerekir. 

Köpeklerde Göz Akıntısının Sebepleri Nelerdir? 

Genellikle alerjik bir durum olan göz akıntısı bazı durumlarda farklı sebeplerden dolayı da meydana gelebilmektedir. Bu sebepler evde yapılacak basit bir tedaviyle geçebilecek sebepler olduğu gibi daha ciddi sorunların habercisi de olabilir. Genellikle sarı bir akıntı halinde görülen köpeklerde göz akıntısı, gözlerde şişme, kızarma gibi durumlarla aynı anda da görülebilir. Bazı köpek ırkları diğer türlere göre daha az göz yaşı ürettiği için sık sık göz akıntısı problemiyle karşılaşabilirler. Bu ırklar için göz akıntısı ciddi bir problem olarak değerlendirilmez. Fakat göz akıntısının pek çok sebebi bulunabilir. Bu sebepler şöyle sıralanabilir:

  • Alerji sebebiyle yaşanan akıntılar,
  • Konjunktivit adı verilen gözlerde iltihaplanma hastalığı,
  • Gözlerin normal seviyesinin çok daha üstünde sulanmasına sebep olan Epifor hastalığı,
  • Keratoconjunctivits Sicca adı verilen kuru göz sendromu sebebiyle gözlerin göz yaşı üretmemesi durumu,
  • Köpeğin gözlerinde yükselen iç basıncın sebep olduğu glokom rahatsızlığı,
  • Normalin üstünde çapaklanması,
  • Göze yabancı bir cisim kaçması sebebiyle oluşan tahriş,
  • Göz kanseri. 

Köpeklerde Göz Akıntısına Ne İyi Gelir? 

Köpeklerde göz akıntısının tedavisi için öncelikle akıntının sebebini öğrenmek gerekir. Bu konuda mutlaka bir veteriner hekime danışmanız tavsiye edilir. Veteriner hekim altında yatan sebepleri anlayarak köpeğinizi bir tedavi sürecine yönlendirir. Bu tedavi sürecinin haricinde, köpeğinizin göz akıntısının altında ciddi bir sebep yatmıyorsa köpeğinizi rahatlatmak için yapabileceğiniz şeyler mevcut. 

Köpeğinizin gözlerini temizlemeniz bu konuda köpeğinizi rahatlatacak en önemli işlemlerden biridir. Fakat temizleme esnasında veteriner hekim tarafından önerilmemiş hiçbir ilacı, solüsyonu, damlayı veya kimyasal ürünü kullanmamanız gerekir. Aksi halde istenmeyen sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. 

Eğer veteriner hekim bu konuda bir ürün önermediyse köpeğinizin gözündeki akıntıyı kaynayarak mikrobundan arınmış suyla yapabilirsiniz. Mikrobundan arındırmak amacıyla kaynattığınız suyun soğuduğuna emin olduktan sonra bu suyu gazlı beze dökerek köpeğinizin gözlerini silebilirsiniz. Bu işlem köpeğinizi rahatlamasını sağlayacaktır. Bu işlem sırasında herhangi bir enfeksiyona sebep olmaması adına direkt olarak musluk suyu kullanmamaya özen göstermeniz tavsiye edilir. Bu aşamada köpeklerde göz akıntısı tek seferde temizlenmemelidir. Aynı ıslak gazlı bezi ikinciye kullanmanız da önerilmez. Bunun yerine her seferinde farkı bir gazlı bezi dinlendirilmiş suyla ıslatmalı, hafif dokunuşlarla köpeğinizin gözlerini temizlemelisiniz. 

Köpeklerde Göz Akıntısı Nasıl Geçer? 

Köpeklerde göz akıntısı pek çok farklı sebepten dolayı ortaya çıkabilir. Tedavi yöntemleri uygulanmadan önce göz akıntısının sebebinin öğrenilmesi gerekir. Eğer göze yabancı bir cisim kaçmışsa ve köpeğin gözünde tahriş sebebiyle akıntı yaşanıyorsa acilen bir veteriner hekime gidilmesi gerekir. Veteriner hekim göze kaçan bu yabancı cismi çıkarak ilk müdahale ve temizliği yapacaktır. Daha sonra size verdiği ilaçlar ve göz damlalarıyla köpeğinizin göz akıntısının tedavisine evde devam edebilirsiniz. Eğer köpeğiniz yaşadığı alerji sebebiyle göz akıntısına maruz kalıyorsa alerjiye sebep olan etkenleri ortadan kaldırmanız gerekir. Alerjiye sebep olan etkenlerden ortadan kalktığında göz akıntısının geçtiği de görülecektir.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli