Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Kedilerin kusması bir hastalık mı sorusu bu durum ile karşılaşan kedi sahipleri tarafından merak edilen bir konudur. Kediler genel yapıları itibariyle naif ve hassas sindirim sistemine sahiptir. Bu yüzden hastalıklara karşı da dirençleri düşüktür. Yaşamları boyunca sıklıkla hasta olan kediler için en yaygın görülen sorunlardan bir tanesi kusma durumudur.
Kedilerin kusması bir hastalık mı sorusuna yanıt vermek için kedilerin neden kustuğu üzerinde durmak gerekir. Öncelikle bilinmesi gereken nokta her kusmanın önemli bir hastalıktan kaynaklanmadığıdır. Ancak bazı kusma durumları ciddi hastalıkların belirtileri olabilir. Bu yüzden kedide kusma görüldüğünde acele olarak veteriner tavsiyesi almak yararlı olacaktır.
Kedilerin kusmaları için önde gelen sebepler arasında mama değişikliğinin yapılması, daha önce yemediği ve alerjik reaksiyona yol açan yabancı besin tüketiminin gerçekleşmesi, kedi parazitleri, hormonsal değişiklikler, mide tıkanması ve duygusal problemler olarak sayılabilir.
Yaygın olarak görülen kedilerin kusma sebepleri arasında mama değişimi üst sıralarda yer alır. Kedilerin mamaları sıklıkla değiştirildiğinde midesinde çeşitli sorunlar görülecektir. Kuru mamaya alışkın olan kedinin ani şekilde yaş mamaya geçmesi sonucunda kusma sık olarak görülür. Şayet kediniz yaş mamaya karşı kusma ile tepki veriyorsa bu durumda alışkın olduğu haliyle beslenme sağlanmalıdır.
Beslenme konusunda bir diğer önemli nokta da yabancı besin tüketimi ile ilgilidir. Kediler, her zaman beslendikleri mamalarının dışında başka şeyler yiyebilir. Fakat bu yiyecekler sağlıkları için sorun yaratabilir. Özellikle bazı bitki türlerinden yenilmesi halinde kusma görülür. Bu türden bir durumdan şüphelenilmesi halinde kedi mutlaka veterinere götürülmelidir.
Kedilerin kusmasına neden olan diğer etmenler arasında parazitler de üst sıralarda geliyor. Kediler genel yapıları itibariyle düşük bağışıklık sistemine sahiptir. Bu da hastalıklara karşı son derece güçsüz olduklarını gösterir. Sindirim sistemi bağışıklığı kediler için en düşük oldukları noktadır. Kediler, sık kaşındıklarında kaşıdıkları bölgenin hızlı şekilde yara tutmasına, buradan da vücutlarına mikrop ve enfeksiyonların girmesine neden olabilir.
Sindirim sistemi zayıflığı sonucunda kedilerin dışkısında parazit ve solucan görülebilir. Bu durum ise kusmaya yol açabilir. Parazit ve solucanlar kusmayı tetiklediği için eğer kedinizin dışkısında bu türden belirtiler görürseniz mutlaka veterinere başvurmalısınız.
Kedilerin temizlenmesi için kendilerini yalamaları yeterli olmaktadır. Bu işlem sırasında ise bazı kırılan ve kopan fakat düşmeyen tüyleri yutabilirler. Tükürme yetisi güçlü olmayan kedilerde ise tüy yutmak kusmaya yol açar. Tüy kusması olarak da belirtilen bu durum doğal olmasına karşılık kedinizin zorluk yaşamaması adına önlenebilir bir durum olarak görülür. Bunun için de tüy fırçası kullanarak kedinizin tüylerini yutarak kusmasını engelleyebilirsiniz.
Kedinin yutacağı yabancı cisimler midesi tarafından sindirilmediğinde dışarıya atılması için kusmaya yol açabilir. Ayrıca yabancı cisimler genel sağlığı açısından da sorun yaratacağı için kedinizi dikkatli şekilde izlemek ve yabancı cisimler yutmasını engellemek önemlidir.
Bu kapsamda kedilerin kusması bir hastalık mı sorusu sadece hastalık olarak yanıtlanamaz. Farklı nedenlere bağlı olarak kusma görüldüğü gibi bazı çeşitli hastalıkların sonucu olarak da kusma görülebilir. Kusma bir iki kez olduğunda telaş edilmemesi gerekir ancak sıklıkla yaşanması halinde mutlaka veterinere başvurulmalıdır.
Yorum Yaz