Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Köpeklerde kalp masajı nasıl yapılır sorusunun cevabı hayvan dostlarınız için önem taşımaktadır. Bu açıdan köpeğiniz için gereken bir ilk yardım yöntemi için o an ona yardım edebilirsiniz. Bunun için en önemli şey köpeğinizin nefes alıp almadığını kontrol etmektir. Bunu yapabilmek için elinizin ters kısmı köpeğinizin burnuna yaklaştırabilirsiniz. Bunun yanı sıra karın bölgesinin aşağı inip inmediğine bakarak da bu durumu anlayabilirsiniz.
Eğer köpeğinizin nefes almadığını fark ederseniz bunun için solunum yollarının tıkanmasına neden olan bir etkenin olup olmadığını kontrol etmeniz önemlidir. Bu açıdan dili dışarıda olan bir köpek için dili dışarı çekip ağız ve boğaz bölgesine bakmanız gerekir. Bu bölgelerde herhangi bir maddenin olması durumunda acilen o maddeyi dışarı çıkarmanız gerekmektedir.
Köpeklerde kalp masajı nasıl yapılır sorusunun cevabı hayati önem taşımaktadır. Bunun için köpeğinizin nefes alıp almadığını kontrol ettikten sonra nabzını da kontrol etmeniz gerekir. Nabzını kontrol edebilmek için ise bacakların iç ve üst kısmındaki damarlara dokunabilirsiniz. Aynı şekilde arka bacak ve gövdenin birleştiği yeri de kontrol etmeniz mümkündür. Bu sayede köpeğinizin kalbinin atıp atmadığını öğrenebilirsiniz. Köpeğinizin kalbine daha kolay ulaşmak için ise sol ön bacağını kaldırıp dirseği göğsüne değene kadar bükebilirsiniz.
Köpeklerinin kalbinin sol tarafta bulunması bu pozisyona getirdiğiniz köpeğin kalbinin daha kolay dinlenmesine yardımcı olur. Bu sayede olası bir durum karşısında köpeğinize kalp masajı yapabilirsiniz. Bunun için ilk yardım dersleri almak ve veterinere danışmak köpeğinizin can sağlığı için önemlidir.
Köpeklerde kalp masajı nasıl yapılır sorusu birçok köpek sahibi tarafından merak edilmektedir. Köpeğinizi düz bir yüzeyde sağ tarafa yatırdıktan sonra, hava yolunu mümkün olduğunca açık tutmak için köpeğinizin başını ve boynunu mümkün olduğunca düz tutun. Sonraki adımda ise köpeğin dilini öne doğru çekmelisiniz ve köpeğin ağzını kapatmalısınız. İki avuç içinizi üst üste koyun ve köpeğin göğsünün en geniş kısmına yerleştirin, ancak doğrudan kalbin üzerine koymamaya dikkat edin. Dirseklerinizi bükmeyin ve göğüs kafesini sabit bir ritimle hafifçe içeri doğru itin.
Bunu yaparken kaburgaların dörtte birinden veya üçte birinden fazlasına baskı uygulamayın. Bir taraftan kalp masajı yapıyorsanız, köpeğinize her 15 masaj sonrasında suni teneffüs yapın. Sadece suni teneffüs yapıyorsanız, hızınızı ayarlayın ve her 2-3 saniyede bir olacak şekilde 20 ila 30 kez köpeğinizin ciğerlerine nefes verin. Ardından sağ elinizi karnın üst bölgesine, sol elinizi ise alt bölgesine yerleştirerek kalbe gidecek olan kanın miktarını arttırmak için çabalayın. Köpeğiniz nefes almaya başladığında ise kalp ritim hızı düzenli olana kadar kalp masajına devam edin.
Köpeklerde kalp masajı nasıl yapılır sorusu fazlasıyla önemli bir sorudur. Çünkü yanlış yapılan bir kalp masajı, göğüs kırıklarına, çökmüş akciğerlere veya başka sorunlara neden olabilir. Bu sorunlar bir veteriner tarafından tedavi edilebileceği için suni teneffüs ile devam edebilirsiniz, ancak kaburganın kırıldığından şüpheleniyorsanız kalp masajı yaparken baskıyı azaltarak devam edin.
Köpeğinizde onun kalbini bulma alıştırması yapabilirsiniz ama asla suni teneffüs veya kalp masajı yapmayın. Bu durum sadece sorunlara neden olur. Aynı zamanda veterinere danışmak büyük bir öneme sahiptir. Çünkü veteriner hekiminiz, acil bir durumda ne yapmanız gerektiği ve köpeğinizin nabzını kontrol etmenin doğru yolu gibi köpeğinizin cinsine, boyutuna ve ağırlığına göre size özel önerilerde bulunacaktır. Acil bir durumda hazırlıksız yakalanmamak için veterinerinize danışmayı ihmal etmeyin.
Yorum Yaz