Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Patili dostlarımız bazı nedenlerden dolayı yaşadıkları ağrıyı farklı şekillerde hissetmenizi sağlayabilir. Öncelikle kedilerle ilgili öğrenmeniz gereken çok sayıda bilginin olduğunu unutmayın. Son zamanlarda kedi sağlığı hakkında el kitapları, araştırma yazıları ve eğitim uygulamaları paylaşılmaktadır. Yine bu süreçte kedilerin sağlıklı bir şekilde yaşamaları için onlarca tavsiyede bulunulmaktadır.
Kedi sahiplenmek isteyenlerin merak ettiği konulardan olan kedi sağlığı alanında bu yazımızda ağrıları ele alacağız. Peki, kedinizin ağrısının olup olmadığını nasıl anlayabilirsiniz?
Kedi ağrılarının nedeni saptanmalıdır. Teşhisi konulmayan bir hastalık için tedavi uygulanamayacağından bu konuda dikkatli olmanız gerekir. Eğer kediniz gün içinde sürekli miyavlıyorsa vakit kaybetmeden veteriner hekime ulaştırmanızı tavsiye ediyoruz. Yapılacak kapsamlı muayeneden sonra kedinizde neden ağrı oluştuğu ortaya çıkacak ve hızlıca tedaviye başlanacaktır. Kırıklar, yara oluşumu, ağız ve diş hastalıkları ile bağırsak ve mide sorunlarının genelde ağrıya neden olduğu bilinmelidir.
Hayır. Kişisel teşhis koymaktan her zaman kaçınmalısınız. Fakat bu süreçte yapmanız gereken bazı şeyler var. Günümüzde kedilerin ağrılarını sakladığı inancı vardır. Bu inanç kesinlikle yanlıştır. Patili dostlarımızın acı çekip çekmediğini anlamak için mırıldanma şekillerine bakabilirsiniz. Ayrıca kedinizi 30 dakika veya 1 saat boyunca gözlemlemeli, hareket değişikliklerini not almalısınız. Zamanla artan miyavlama ya da hareket farklılıkları yaşanıyorsa doğrudan veterinere ulaşmalısınız.
Kedilerde ağrının nedeni saptandıktan sonra tedaviyi sadece veteriner hekim yönetecektir. Ancak bu dönemde size düşen görevleri de yerine getirmeniz önemlidir. Patili dostunuzun evdeki yaşam ortamını gerekirse yeniden düzenlemelisiniz. Daha rahat bir ortamda dinlenmesini, uyurken tamamen ışıksız bir ortamda kalmalarını da sağlamalısınız.
En önemlisi de kedinizin ağrılı dönemlerinde beslenmesine dikkat etmenizdir. Kaliteli mamalar kullanmalı, veterinerin tavsiye ettiği takviyeleri tercih etmelisiniz. Genelde ağrı tedavilerinde düşük dozlu ilaçlar kullanılmaktadır. Yine de bu ilaçların ağrıları tamamen geçirdiğini söylemek doğru olmaz. Bu süreçte kedinizin evdeki konforu, temizliği ve beslenme düzeni de iyileşme döneminde dikkat edilmesi gereken konular arasındadır. Son bir hatırlatma; evde uygulayabileceğiniz ve genelde internet ortamından öğrendiğiniz tedavi uygulamalarına kesinlikle başvurulmamalıdır.
Yorum Yaz