Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Yaygın görülen göz hastalıkları arasında yer alan kedilerde konjonktivit sık karşılaşılan bir hastalık türüdür. Kedilerin gözünde konjonktiva bölgesinde ortaya çıkan iltihaplanma, kırmızı göz hastalığı olarak tanımlanır. Kedi sağlığı için tedavi edilmesi gerekli olan kedilerde konjonktivitin nedenleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler, yazının devamını okuyabilir.
Kedilerin göz çevresinde bulunan pembe renkte konjonktiva isimli bir yapı bulunur. Bu yapının enfeksiyon olması sonucunda ortaya çıkan konjonktivit, sık görülen bir enfeksiyon rahatsızlığıdır. Kedilerde göz çevresi kızarıklığı ve akıntı şeklinde kendini gösteren konjonktivit, tedavi edilmediği takdirde ileri aşamada göz kaybına neden olabilir.
Kedilerde konjonktivitin yalnızca enfeksiyona bağlı geliştiğini söylemek doğru olmaz. Çünkü kedilerde konjonktivitin enfeksiyona ve enfeksiyon dışı nedenlere bağlı olan şeklinde iki farklı türe ayrıldığını söyleyebiliriz.
Peki, kedilerde konjonktivit kaç günde geçer? Kedilerde konjonktivitin ortalama olarak 7-8 gün sürdüğü gözlemlenir. Daha uzun süreli devam eden enfeksiyon rahatsızlıklarında, farklı risk faktörlerinin etkili olduğu söylenebilir.
Kedilerde göz kızarıklığı ve sulanma şeklinde kendini ortaya çıkaran konjonktivitin nedenleri, birçok farklı kategoride değerlendirilebilir. Kedilerde konjonktivitin nedenleri şöyle sıralanabilir;
Kırmızı göz hastalığı olarak isimlendirilen kedilerde konjonktivit birtakım semptomlarla kendini gösterir. Kedilerde konjonktivitin yaygın belirtileri nelerdir, inceleyelim.
Kedilerde göz akıntısı ve pembeleşme gibi yaygın belirtiler dışında diğer belirtileri de gözlemlemeniz halinde vakit kaybetmeden uzman bir veteriner hekime danışmanız önerilir. Aksi takdirde kedinizde oluşan konjonktivit, gözünü kaybetmesine neden olabilir.
Günümüzde birçok kedi sahibi “kedimin gözü enfeksiyon kaptı ne yapmalıyım?” sorusunun yanıtını merak ediyor olabilir. Bunun için gözlerde sarı akıntı, göz kapaklarının kırmızı renge dönüşmesi gibi birtakım semptomları gösteren kedinizi veteriner muayenesine götürmeniz gerekir.
Evinde birden fazla kedi besleyen kişiler için enfeksiyon hastalığı, rahatsız edici bir boyut kazanır. Özellikle enfeksiyonlu kedinin tedavi sürecinde diğer kediyle temasta bulunmasını engellemek için uğraşan kedi ebeveynleri için bu süreç zorlu bir mücadele halini alır.
Kedilerde konjonktivitin bulaşıcı olduğunu söyleyebiliriz. Fakat kedilerde konjonktivitin bulaşıcılığı yalnızca diğer kedilere karşıdır. Hapşırma, öksürme, aynı mama-su ve kum kabının kullanımı sonucu enfeksiyon diğer kedilere bulaşır.
Kedilerde en sık görülen göz hastalıkları arasında yer alan konjonktivit, çoğu zaman veteriner müdahalesine gerek kalmadan iyileşebilir. Fakat enfeksiyonun ilerlemesi durumunda birtakım tedavi yöntemleri devreye girer. Kedilerde göz enfeksiyonu tedavisi için uygulanan yöntemler şöyle sıralanabilir;
Bahsi geçen yöntemler dışında kedilerde konjonktivit tedavisinde bağışıklık sistemini güçlendirmek adına steroid içeren birtakım takviye tedavi yöntemleri uygulanabilir.
Yorum Yaz