Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Çin’de ortaya çıktıktan kısa bir süre sonra dünya üzerinde yayılan Coronavirüs, kedilerde FIP hastalığı olarak kendini gösterir.
Son birkaç senedir ciddi kayıplara neden olan ve önlenemeyen bu hastalık, evcil hayvanlar üzerinde de ciddi semptomlar geliştirebilir. Coronavirüs hastalığı, bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler üzerinde daha ciddi etkilere neden olurken, evcil hayvanlar üzerinde birbirinden farklı etkilere neden olabilir. Peki yetişkin ve yavru kedi hastalıkları arasında yer alan FIP hastalığı nedir, belirtileri nelerdir ve tedavisi nasıl olur sorusunun yanıtını merak edenler yazının devamını inceleyebilir.
İnsanlarda görülen Coronavirüs hastalığından farklı gelişen FIP hastalığı viral bir rahatsızlıktır. Kedi Enfeksiyoz Peritoniti olarak isimlendirilen bu hastalık, genellikle yavru kedilerde görülür. Yavru kedilerin bağışıklık sistemleri yetişkin kedilere kıyasla daha zayıf olduğu için, ölümcül olarak sonuçlanabilir.
Kedi sağlığı için tehdit edici bir viral rahatsızlık olan FIP hastalığı, kedi Coronavirüsü’nün mutasyona uğraması olarak ortaya çıkar. Peki, kedilerde FIP bulaşıcı mı? Kedilerde viral olarak ortaya çıkan FIP hastalığı insanlara bulaşmaz. Fakat kediler arasında salya veya idrar yolu ile bulaşma ihtimali bulunur.
Kedilerde ortaya çıkan FIP hastalığının nedenleri incelendiğinde mutasyona uğramış olan bir enfeksiyon çeşidinden bahsedilebilir. Evcil hayvan sağlığını tehdit eden FIP hastalığı, sokak kedilerinin birçoğunda görülen ve ölümcül sonuçlanabilen ciddi bir rahatsızlıktır. Peki, kediler neden Coronavirüs olur?
Sokak kedilerinin birçoğunda bağırsak yangısı olarak ortaya çıkan virüs, bağışıklık sisteminin zayıflaması ile birlikte mutasyona uğrar. Böylece FIP hastalığına dönüşür. Ev kedilerinin genel olarak aşılaması yapıldığı için, enfeksiyon kapma riski daha azdır. Fakat aşı vaktini kaçıran ev kedilerinde de herhangi bir nedenle bağışıklık sisteminin zayıflaması halinde bu hastalığın görülme ihtimali bulunur.
Kedilerde FIP hastalığının bulaşma şekilleri; ortak mama-su kabı ve aynı ortamda tuvalet kullanımı şeklinde sıralanabilir.
Kedilerde FIP hastalığının görülme yaşları incelendiğinde, daha çok genç kedilerde bu hastalığın ortaya çıktığını söylemek mümkündür. Çünkü yavru kedilerin bağışıklık sistemleri yetişkin kedilere kıyasla daha zayıftır. Dolayısıyla yavru kedilerde enfeksiyonun mutasyona uğrama ihtimali daha yüksektir.
Kedilerde temas yolu ile bulaşan FIP hastalığı, sokak kedilerinin birçoğunun yaşadığı önemli bir rahatsızlıktır. Kedilerde Coronavirüs hastalığı iki şekilde ortaya çıkar. Kuru tip Coronavirüs hastalığı; bacaklarda kasılma, kafa dengesinin bozulması, baş dönmesi ve gözde lezyon oluşumu şeklinde semptomlar geliştirir. Islak tip Coronavirüs hastalığı karın boşluğunda sıvı birikimine bağlı olarak şişkinlik olarak kendini gösterir. Fakat kedilerde FIP belirtileri olarak ortaya çıkan ortak yaygın semptomlar şöyle sıralanabilir;
Kedinizde bahsi geçen bu belirtileri gözlemlediğiniz zaman vakit kaybetmeden veteriner hekime muayene için götürmeniz gerekir. Aksi takdirde Coronavirüs hastalığına yakalanmış olan kedinizi ölümcül sonuçlar bekliyor olabilir.
Uzman veteriner hekimler tarafından uygulanan kesinleşmiş bir kedilerde FIP hastalığı tedavisi yoktur. Uzman veteriner hekimler tarafından Coronavirüs hastalığı bulunan kedilere uygulanan tedavi yöntemleri iki şekilde gerçekleştirilir. İlki virüsü yok etmeye yönelik, diğeri ise bağışıklık sistemini güçlendirmeye yöneliktir.
Kedilerde ölümcül sonuçlar doğurabilen Coronavirüs hastalığı için antiviral ilaç kullanımı uygun bir tedavi yöntemi olarak görülür. Antiviral ilaç kullanımı kedilerde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesini sağlar.
Kedilerde FIP hastalığının tedavisinde karın bölgesinde oluşan şişkinliği indirmek için sıvı boşaltma uygulaması yapılır. Fakat bu işlem kedinin karın bölgesindeki şişlik çok fazlaysa uygulanır.
Kedilerde FIP hastalığının tedavi sürecinde düzenli olarak kontrollerin sağlanması oldukça önemlidir. Tedavi sürecine giren kedilerin kilosu ve genel durumu her gün düzenli olarak veteriner hekim tarafından kontrol edilir. Hayvan sağlığı açısından önem taşıyan FIP hastalığı, antiviral ve enflamatuar ilaç kullanımı ile birlikte iyileştirilmeye çalışır.
Yorum Yaz