Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Kedilerde kronik bronşit tanımı şu şekildedir; alt solunum yollarında oluşan iltihaplanmadan kaynaklı göğüs hırıltısı ve öksürüktür.
Kedilerde astım, bronşit ile aynı semptomlara sahiptir. İkisi de birer akciğer rahatsızlığı olarak benzer belirtilere sahip olduğu için, zaman zaman KOAH, zatürre ve enfeksiyon hastalıkları ile karıştırılması muhtemeldir. Bu nedenle ayrıntılı bir teşhis ve tedavi süreci gerektiren kronik bronşit hastalığının nedenlerine, belirtilerine ve tedavi sürecine değinmek faydalı olabilir.
Günümüzde birçok kedi sahibi nefes almakta zorlanan kediye ne yapmalı? Sorusunun cevabını uzman veteriner hekimlerden veya internet sayfalarında bulmaya çalışır. Şöyle söyleyebiliriz ki, kedinizin nefes almakta zorlanması akciğerlerinde bir problem veya solunum yollarında bir enfeksiyondan kaynaklanıyor olabilir. Bu nedenle kedilerde sıklıkla görülen kronik bronşit hastalığının net tanısını koyabilmek için, bazı tetkik ve testlerin yapılması gerekir.
Kedilerde kronik bronşiti tespit edecek tetkikler; göğüs radyografisi, kan sayımı, bronkoskopi, biyopsi ve bronşiyal yıkama olarak sıralanabilir. Ancak uzman veteriner hekimin uyguladığı bu tetkik ve testler sonucunda kedinize net bir kronik bronşit tanısı konulması mümkündür.
Kedilerde bronşit genellikle çevresel faktörler eşliğinde gelişen bir hastalıktır. Peki, kedilerde bronşit neden olur? Kedilerde bronşite neden olabilecek çevresel faktörler şu şekilde sıralanabilir:
Bahsi geçen bu ürünler, kedilerin zaman içinde kronik bronşit hastalığına yakalanmalarına neden olabilir. Aynı zamanda genetik olarak bu hastalığa yatkınlığı bulunan cinsler, bulundukları ortamda bu gibi ürünlere maruz kaldığı sürece hastalıkları tetiklenebilir.
Kedinizde kronik bronşit hastalığının olup olmadığını anlamak için bazı belirtileri takip etmeniz gerekir. Peki, kedilerde bronşit belirtileri nelerdir, inceleyelim.
Kedilerin bronşit hastalığı geçirmesine neden olan faktörü belirlemek zor olduğu için, bu hastalığa uygulanacak olan tedavi genellikle çevresel tetikleyicilerden uzaklaştırmak şeklinde sürdürülür. Peki, bronşit olan kediye ne iyi gelir? Kedinin bronşit hastalığından dolayı yaşadığı semptomları en aza indirmek için solunum yollarını rahatlatıcı ilaç tedavisi uygulanabilir.
Kediniz ağır bir bronşit veya astım hastalığı geçiriyorsa ilaç tedavisi yeterli olmayabilir. Böyle bir durumda ise, oksijen tedavisi alarak hastaneye yatırılması gerekebilir. Fakat hastaneye kaldırılması gerekmiyorsa, tedavi sürecini ayakta tamamlayabilir. Bronşit hastalığı olan kediler için uzman veterinerler bronkodilatör adı verilen bronş açıcılardan faydalanabilir. Doktorunuzun tavsiyesine sadık kalarak hap veya buharlaştırıcı yöntem olarak bronş açıcılar kullanıldığında, kedilerin solunum yolları rahatlayacaktır.
Kedilerde kronik bronşit tedavisi olarak uygulamanız gereken en önemli yöntem, sevimli dostunuzu tetikleyicilerden uzaklaştırmak olabilir. Onun bulunduğu ortamda sigara tüketmemeli, parfüm, oda kokusu ve çamaşır deterjanı gibi koku içeren ürünler kullanmamalısınız. Böylece kedinizin solunum yolları rahatlayacak ve ileri boyutlarda gerçekleşme ihtimali bulunan astım krizlerinin önüne geçmiş bulunacaksınız.
Yorum Yaz