Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Pika sendromu adı verilen rahatsızlık aslında sadece kedilere özgü değildir. Köpeklerde ve insanlarda da görülen bu durum genel itibariyle ‘yeme bozukluğu’ anlamına gelir. Diğer tanımıyla, gıda maddesi dışında kalan şeylerin tüketilmeye çalışılmasıdır. Pika sendromu son derece tehlikeli bir durum olmakla beraber yabancı cisimlerin mideye girmesiyle bağırsak girişi tıkanabilir. Ardından iştahsızlık, halsizlik ve kusma gibi durumlar da gerçekleşebilir. Kedinin yediği yabancı maddeler sadece mide ve bağırsağa değil, diğer organlara zarar vererek ciddi kanamaları beraberinde getirebilir. Eğer kedinizin yabancı bir cisim yediğini gördüyseniz vakit kaybetmeden veteriner hekime götürmeniz gerekir.
Kedim Eşyalarımı Yiyor, Sebebi Nedir?
Kedilerle ilgili yapılan araştırmalarda, sütten erken kesilen yavru kedilerin pika sendromuna yakalanabileceği ortaya çıkmıştır. Çünkü sütten kesilen yavru kedilerde süt emme içgüdüsü devam eder. Ancak anne bulamadığı zaman kendini rahatlatmak için farklı eşyaları yemeye çalışabilir. İkinci bir araştırmada ise kedilerin yeteri kadar mineral, lif ya da yağ alamaması halinde yine içgüdüsel hareket ederek yabancı madde yemeye çalıştıkları saptanmıştır.
Kedilerde gıda ürünleri dışındaki maddeleri yeme alışkanlığı ayrıca sinirsel problemler ve stres ile bağdaştırılabilir. Birtakım hastalıkların yan etkisi de olabilen bu süreçle ilgili pika sendromunun yakından takip edilmesi ve gerekli aksiyonların alınması gerekir. Pika sendromunun nedeni tam olarak bilinmese de tiamin eksikliği, anemi ve karaciğer hastalıklarıyla beraber ortaya çıkabileceği düşünülmektedir. Kedinizin eşyalarınızı yemeye çalışması halinde onları cezalandırmak yerine tıbbi bir neden aramanız daha mantıklı olacaktır. Son olarak Asya ırkı olan Birmanya ve Siyam kedilerinde pika sendromunun daha çok görüldüğü biliniyor.
Pika Sendromu Yaşayan Kediler Genelde Ne Yer?
Pika sendromu olan kediler;
Yukarıda da belirttiğimiz üzere pika sendromunun nedeni tam olarak bilinmemektedir. Genelde zorlayıcı bir davranış problem türü olarak tanımlanır. Veteriner hekim kontrolü dışında bireysel olarak aşağıdakileri yapmanız en azından kedinizin stresten uzak kalmasını sağlar.
Yorum Yaz