Köpeklerde Kanlı İdrar ve Nedenleri

Köpeklerin sağlık kriterlerinden birisi normal bir şekilde idrar yapmasıdır. Anormal idrar başta üriner sistem hastalıkları olmak üzere farklı sorun ve hastalıklara işaret edebilir. İdrar ile ilgili sık görülen problemler; aşırı miktarda idrar yapma, çok az idrar yapma veya yapamama, idrarın koyu sarı olması, idrarın tamamen renksiz olması ve idrarın kanlı olmasıdır. Bu konumuzda sizlere köpeklerde kanlı idrar oluşmasının sebeplerinden ve muhtemel çözüm yollarından bahsedeceğiz.

Hematüri yani kanlı idrar çoğunlukla ciddi sağlık sorunlarının bir belirtisi olarak ortaya çıkar ve ciddiye alınması gereken bir durumdur. Bu durumun altında doğumdan gelen nedenler olabileceği gibi farklı sorunlarda olabilir. Doğumdan gelen nedenler özellikle yavru ve genç köpeklerde görülürken, yetişkin ve yaşlı köpeklerde daha farklı nedenler hematüriye sebebiyet verir. Bu durum erkek ve dişi köpeklerde görülebilirken, nedenin oranları cinsiyete göre farklılık gösterir.

Köpeklerde Kanlı İdrar Nedenleri

Bu soruna neden olabilecek oldukça fazla faktör vardır. Bu nedenle altında yatan neden araştırılırken mutlaka diğer belirtilerde göz önünde bulundurulmalıdır. Hematüri durumunda çoğunlukla farklı bazı belirtilerde görülür. Bu belirtiler ile beraber yapılacak olan muayene ve testler ile neden belirlenebilir.

  • İdrar yolu enfeksiyonları bu sorunun altında yatan en önemli sebeptir. İdrar yollarını üst ve alt idrar yolları veya alt ve üst üriner sistem olarak sınıflandırmamız mümkündür. Hem alt hem de üst üriner sistem enfeksiyonlarda diğer bazı belirtiler ile beraber kanlı idrarda görülebilir. Böbrekler, üreter, idrar kesesi ve üretra üriner sistemin başlıca organlarıdır ve enfeksiyonları görülebilir.
  • Diğer önemli bir neden ise idrar yolu taşlarıdır. İnsanlarda olduğu köpeklerde de bu sorun ile sıkça karşılaşmaktayız. Bu taşlar böbreklerde, idrar kesesinde veya üriner sistemin diğer doku veya organlarında olabilir. Kanlı idrar bu problemin en önemli belirtisidir.
  • Özellikle böbrek ve üriner sistemin diğer doku organlarındaki tümörler kanlı idrara sebebiyet verebilen bir etkendir.
  • Sistemik hastalıklarından birisi olan trombositopeni durumunda da idrarda kanlanma görülebilir. Trombositopeni, kandaki trombosit miktarının çeşitli nedenlere bağlı olarak azalmasıdır. Trombositler kanın pıhtılaşmasında görev yapar. Aynı zamanda diğer pıhtılaşma hastalıklarında da kanlı idrar görülebilir.
  • Üriner sistemi de etkileyen bazı travmalarda kanlı idrar görülür.
  • Çeşitli amaçlar ile kullanılan bazı ilaçlar veya bazı toksik maddelerde idrarda kan görülmesine sebebiyet verebilir.

Yukarıda saydığımız nedenler dışında köpeklerde idrarın kanlı olmasına sebebiyet verebilecek başka faktörlerde vardır. Mutlaka bir veteriner hekim kontrol etmeli, muayene sonucunda neden belirlenmeli ve vakit kaybetmeden tedaviye başlanmalıdır. Aksi takdirde sorunun ilerlemesi ve farklı doku, organları da etkilemesi kaçınılmazdır.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli