Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Kedilerde nadiren de olsa görülebilen Hipotiroidizm, bazı belirtilerle ortaya çıkar. Bu süreçte endokrinal hastalıklardan biri olarak ele alınan Hipotiroidizm’in genel belirtileri;
Hipotiroidizm belirtileri aynı zamanda genç ve orta yaşlı kedilerin yanı sıra kilolu ve gün içinde sürekli hareketsiz kalan kedilerde görülebilir. Yapılan çalışmalar sonucunda, veteriner kliniklerine başvuran kedilerin genelde hareketsiz bir yaşam tarzına sahip olduğu belirtilmektedir.
Hipotiroidizm, tiroid bezinin aşırı çalışmasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır. Aşırı çalışan tiroid bezi, vücudun pek çok işlevinde etkili olan hormonların da artmasına neden olmaktadır. Sağlık durumunu kötü bir şekilde etkileyen bu durumun ortaya çıkmasına sebep olan durumlar arasında en önemlisi, Malign tümörleridir. Aslında vakaların sadece yüzde 2’sini oluşturan bu tümörler tüylerin parlaklığını etkilerken kedinin gücünü kaybetmesine neden olmaktadır.
Kediniz Hipotiroidizm hastalığına yakalanmışsa sıklıkla idrara çıkar. Ayrıca genç kedilerde aniden büyümüş bir kedi görünümü oluşabilir. Yaşlı kedilerde ise enerji birikimi olarak gözlemlenebilir.
Kedilerde Hipotiroidizm belirtileri farklı şekillerde de ortaya çıkabilir. Fasial paraliz, kaslarda zayıflık, karın bölgesinde soğukluk hissi ve bradikardi gibi bulgular da ilk belirtiler arasında olabilir. Klinik bulgulara göre Hipotiroidizm, neşesiz, kilolu ve hareketsiz yavru köpeklerde de görülebilmektedir. Genelde büyüme hormonu yetersizliği ve hatalı beslenme nedeniyle ortaya çıkan Hipotiroidizm tanısı konulduktan sonra tedavi süreci başlatılmalıdır.
Kedilerde Hipotiroidizm tanısı, ultrason ve tiroid biyopsisi ile konulmaktadır. Tanı sürecinde TSH testlerine de başvurulabilir.
Kedilerde Hipotiroidizm tedavisi için ilaç, radyoaktif iyonlar ve ameliyat uygulamalarına başvurulabilir. Elbette Hipotiroidizm ölümcül bir durum değildir. Haliyle patili dostunuz için hemen endişelenmek yerine veteriner hekimin başlatacağı tedavi aşamalarını takip edebilirsiniz.
İlaçla Hipotiroidizm tedavi edildiğinde etkili sonuçlar verebilir. Fakat ilaçların tam anlamıyla Hipotiroidizm’i ortadan kaldırdığını söylemek yanlış olacaktır. Ameliyat ise Hipotiroidizm’in tedavisinde her zaman başarılı bir çözüm olacaktır. Hormon üretimini düzenleyen ameliyat, tek ve basit bir operasyonla tamamlanır.
Radyoaktif iyonların da günümüzde Hipotiroidizm tedavisinde tercih edildiği bilinmektedir. Yapılan gözlemlerde ameliyat gibi bu uygulamanın %100 başarı sağladığı paylaşılmaktadır. Sonuç olarak evcil dostunuzu gözlem altında tutmalı, yukarıda sıraladığımız belirtilerin yaşanması halinde vakit kaybetmeden veteriner hekime başvurmalısınız.
Yorum Yaz