Kedilerde Hapşırma Sorunu ve Nedenleri

“Hapşırma nedir?” diye soracak olursanız; hapşırma, vücudun tahriş edici maddelere karşı verdiği bir tepkidir ve normal sınırlarda olduğu sürece faydalı bir tepkidir. Hapşırma ile beraber tahriş edici maddeler başta burun olmak üzere burun ve ağızdan zorla dışarıya atılır. Hapşırma insanlarda olduğu gibi kedi, köpek, tavuk, fil gibi büyük küçük birçok hayvanda da yaygın olarak görülür. Kedilerde hapşırma durumu belirli sınırlar içerisinde ise sorun olarak görülmez. Fakat normale göre sık, kalıcı bir durum varsa ya da farklı belirtilerde görülüyorsa duruma müdahale etmek ve altında yatan sebebi belirlemek gerekir.

Kedilerde hapşırma durumunu öksürme, hıçkırık, öğürme, hırıltı ve ters hapşırık gibi durumlarda ayırt etmek ve sorunun hapşırma olduğuna emin olmak gerekir.

Kedilerde Hapşırmanın Sebepleri Nelerdir?

Kedilerde hapşırmanın birçok farklı nedeni olabilir. Fakat normale göre fazla olan hapşırmanın sebebini bulmak her zaman kolay değildir. Genel olarak hapşırmaya neden olabilecek faktörleri sıralamamız gerekirse; alerjiler, bakteriyel ve viral enfeksiyonlar, kronik iltihaplanmalar, yabancı maddelerin solunması, kanser, ağız ve diş hastalıkları bunlar arasında sayılabilir.

Hapşırmanın nedenleri yukarıda sıraladığımız ya da yukarıya yazmadığımız herhangi bir sebep olsa da çoğu zaman birden fazla neden olabilecek faktör aynı anda görülür. Bu sebeple ana nedeni belirlemek biraz güç olabilmektedir.

Alerjiler

Kediler bazı maddelere karşı aşırı reaksiyon gösterebilirler. Bu maddeler her türlü gıda maddesi, temizlik malzemeler, dezenfektanlar, otlar, polenler olabilmektedir. Alerji durumlarında alerjinin nedeni ve şiddetine göre farklı belirtiler ortaya çıkıyor olsa da hapşırma da görülebilir. Özellikle solunum yolu ile alerjenlerde bu durum daha sık görülür.

Yabancı Cisimler

Özellikle dışarıda gezen kediler oldukça hareketli ve meraklıdır. Mevsime bağlı olarak birçok farklı bitki ile iç içe olabilirler ve bazen bu bitkileri koklayabilirler. Bu esnada özellikle çim gibi küçük bitkiler solunum yolundan içeri kaçabilmektedir. Böyle durumlarda vücudun verdiği bir tepki olarak hapşırma durumu gözlenebilir. Yine toz ve küçük partiküllü tüm ürünler buna neden olabilir.

Viral Enfeksiyonlar

Kedilerde özellikle solunum yollarını etkileyen viral enfeksiyonlar hapşırmaya da sebebiyet verebilir. Özellikle herpes virüs bu anlamda önemlidir. Yapılan birçok araştırmada kedilerdeki solunum yolu enfeksiyonlarının altında herpes virüs yatmaktadır. Bu oran %80’in üzerindedir. Bu durumda hapşırma ile beraber; göz ve burunda akıntı, solunum sıkıntısı gibi belirtilerde görülür. Yavru kedilerde daha şiddetlidir.

Bakteriyel Enfeksiyonlar

Solunum sitemini etkileyen bakteriyel enfeksiyonlarda diğer belirtiler ile beraber hapşırmaya da neden olabilir. Bakteriyel enfeksiyonlar genellikle ikincil olarak ortaya çıkar. Çoğunlukla burunda ve gözlerde sarımsı akıntı da görülür.

Mantar Enfeksiyonları

Mantar enfeksiyonları genellikle deri enfeksiyonları olarak görülse de vücuttaki farklı doku ve organlarda da görülebilir. Solunum sistemine yerleşebilen mantarların neden olduğu enfeksiyon sonucunda hapşırma da görülebilir.

Tümörler

Tümörler ve kanser vücuttaki her doku veya organda görülebilir. Solunum sisteminde de görülen tümörler vardır. Özellikle burun kanalı ve üst solunum yollarında görülen tümörlerde birçok yan belirti ile beraber hapşırma da gözlenebilmektedir.

Kedilerde Hapşırmanın Tedavisi

Hapşırma sorun haline geldiyse tedavi etmek gerekir. Fakat bu tedavi direk hapşırmaya yönelik değildir. Mutlaka altında yatan nedenler düşünülmeli ve buna göre tedavi yapılmalıdır. Aksi halde semptom olarak hapşırma tedavi edilse bile ilaçlar ve uygulamalar kesildiğinde tekrar ortaya çıkacaktır.

Nedeni belirlemek çoğu zaman güçtür ama özellikle enfeksiyon gibi durumlarda ana neden olarak enfeksiyonları görmek mümkündür. Bunlara göre tedavi seçeneği belirlenir.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli