Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Kedilerde göz enfeksiyonu, sıklıkla rastlanan bir hastalık türüdür. Her ne kadar dayanıklı yapıları ve avcı iç güdüleri ile ünlü olan bir evcil dostumuz olarak tanınsa da kedilerin en hassas iki organından biri gözleridir.
Kedilerde göz iltihabı olarak başlayan rahatsızlık, tedavi edilmediği sürece körlüğe kadar ilerleyebilir. Bu nedenle evcil dostlarımızın göz sağlığına mümkün olduğu kadar özen göstermeli, oluşan herhangi bir göz enfeksiyonu durumunda mutlaka uzman bir veteriner hekimden tavsiye almanız gerekir.
Kedilerde göz iltihabı, sadece viral yani bulaşıcı olarak ortaya çıkmayabilir. Peki, kedilerde göz iltihabı neden olur? Kedilerde gelişen göz enfeksiyonu, bulaşıcı yollarla oluşmuyorsa, alerjik bir reaksiyon veya yabancı cisimlerden kaynaklı bir tahrişte bu hastalığın nedenlerinden biri olabilir.
Sokakta yaşayan kedilerde sık sık gözlemlediğimiz göz enfeksiyonu, bazen aynı evi paylaştığımız evcil dostlarımızda da görülebilir. Özellikle iki veya daha çok kedinin bulunduğu ev ortamında yaşayan kedilerde bulaşıcılık riski daha yüksek olsa da tek olarak büyüyen yavru ve yetişkin kedilerde de karşılaşılabilen bir rahatsızlıktır.
Kedilerde göz iltihabı, toz, bakteri, parfüm, temizlik ürünü veya herhangi bir kimyasal madde içeren cisimlerden kaynaklı olarak ortaya çıkması durumunda, kedinizin göz enfeksiyonuna hangi maddenin sebep olduğunu iyi araştırmalı ve kedinizi o cisme bir daha maruz kalmasına izin vermemelisiniz.
Yetişkin veya yavru kedinin gözünde enfeksiyon nasıl anlaşılır? Kedilerde göz iltihabının çeşitli nedenlerden kaynaklanabileceğini ifade etmiştik. Peki kedilerde görülen göz enfeksiyonunun belirtileri nelerdir, diye merak eden evcil hayvan sahipleri için bazı yaygın görülen belirtileri şöyle ifade edebiliriz:
Adı geçen bu belirtilerden bir veya birkaçını gözlemlediğiniz evcil dostunuzun, göz sağlığını tehlikeye atmamak için vakit kaybetmeden uzman bir veterinere muayene ettirmeniz ve göz enfeksiyonu tedavi sürecine başlamanız gerekir. Aksi takdirde tedavisi aksayan sevimli dostunuz, ileri süreçlerde gözlerini kaybedebilir veya solunum yolları enfeksiyonuna bağlı olarak ortaya çıkan kanser gibi ciddi hastalıkları beraberinde getirebilir.
Gözleri oldukça narin olan evcil dostlarımızın, en hassas organlarından biri göz olunca haliyle göz hastalıklarına yakalanma ihtimali diğer evcil hayvanlara kıyasla daha yüksek olabilir. Kedinizde göz enfeksiyonu olduğunu, göstermiş olduğu belirtileri takip ederek gözlemleyebilirsiniz. Peki, kedi göz enfeksiyonu kendiliğinden geçer mi? Eğer göz akıntısı, göz kapağı şişmesi ve göz bölgesindeki kızarıklık gibi başlıca belirtiler 2 günden uzun süredir devam ediyorsa, kedinizde çeşitli nedenlere bağlı olarak göz iltihabı rahatsızlığı başlamış demektir. Bu nedenle vakit kaybetmeden uzman bir veteriner hekime başvurmanız, kedinizin göz sağlığını koruması açısından hayati bir öneme sahiptir.
Kedilerde göz enfeksiyonu tedavisi uygulanırken, veteriner hekimin uyguladığı testler sonucunda ortaya çıkan virüs çeşidine bağlı olarak uygun bir tedavi yöntemi seçilir. Aynı zamanda kedinizde oluşan göz iltihabı, bağışıklık sisteminin zayıflaması ile ortaya çıktığı tespit edilirse, bağışıklık sistemini güçlendirmek için takviye uyarıcı tedavisi uygulanabilir.
Kedinizde oluşan göz iltihabı, virüs kaynaklı ise evcil dostunuza bir antibiyotik tedavisi uygulanmaya başlar. Antibiyotik tedavisi, göz damlası veya ağızdan olacak şekilde uygulama farklılığı gösterebilir. Fakat kedinizin gözünde oluşan enfeksiyon, mantar veya alerjik reaksiyon kaynaklı ise, merhem veya göz damlası verilebilir.
Yorum Yaz