Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Kedilerde diş fırçalama alışkanlığının kazandırılması, onları ileri süreçlerde periodontal hastalıklara maruz bırakmamak açısından oldukça önemlidir. Kedilerin genel vücut bakımı içerisinde ağız ve diş temizliğinin büyük bir payı bulunur. Sevimli dostlarımızın ağız ve diş sağlığını korumak ve rahatsız edici ağız kokularını önlemek adına diş fırçalama rutininin nasıl yapılması gerektiği konusunda bazı bilgileri sizlere sunuyoruz.
Kedilerin ağız ve dişlerinde bakteri ve plak oluşumunu önlemek için, diş fırçalama rutinini doğru teknikler kullanarak uygulamak gerekir. Peki, kedilerin dişleri nasıl temizlenir? Kedilerin dişlerini temizlemek için bir adet kediler için üretilen özel diş macunu ve bir adet özel diş fırçasına ihtiyacınız vardır. İnsanlar için üretilen diş macunu içeriğinde tüylü dostunuzun sindirim sistemine zarar verebilecek kimyasallar yer alır. Bu nedenle kediler için özel tavuk ve balık aromaları bulunan diş macunlarını kullanmanız önerilir. Peki, kedi diş fırçası nasıl kullanılır, diye merak eden kedi sahipleri için aşamaları adım adım şu şekilde aktarabiliriz:
Kedilerde ağız ve diş bakımı, özellikle ev ortamında büyüyen kediler açısından hayati bir önem taşımaktadır. Sokakta yaşayan kediler, ağız ve diş bakımını çeşitli otlar ile sağladığı için, evde yetişen patili dostlarımız maalesef böyle bir ayrıcalığa sahip değildir. Bu yüzden evcil dostlarımızın ağız ve diş bakımını üstlenmek de sahiplerine kalır.
Ağız ve diş bakımı düzenli olarak yapılmayan kedilerin dişlerinde plak ve tartar oluşumu görülür. İnce bir tabaka halinde oluşum gösteren tartar ve diş plakları, zaman içinde evcil dostlarımızın ağızlarında bakteri oluşumuna ve diş eti iltihabı gibi ciddi rahatsızlıkları beraberinde getirir.
Kedilerde ağız ve diş bakımı düzenli olarak uygulamak, tüylü dostlarınızın rahatsız edici ağız kokularını önlemek açısından da oldukça önemlidir. Birçok kedi sahibi kedimin ağzı çok kokuyor ne yapmalıyım, şikayetleri ile internet ve veterinerlerinden bilgi almak ister. Kedinizde oluşan ağız kokusu, yapılmayan ağız ve diş bakımının bir sonucu olarak ağızda ortaya çıkan bakterilerden kaynaklanır. Aynı zamanda kedilerde ağız kokusu, ağızda veya diş etlerinde meydana gelen bir iltihabın habercisi de olabilir. Bu nedenle rahatsız edici ağız kokusuna sahip olan kedinizin ağız ve diş bakımını düzenli olarak yapmanız ve vakit kaybetmeden bir veteriner hekime danışmanız gerekir.
Kedinizin ilk diş fırçalama işleminde alışması açısından birkaç gün diş macununu parmağınıza sıkabilir, koklayıp kokusuna ve tadına aşina olmasını beklemeniz gerekir. Bu uygulamayı birkaç gün sürdürebilirsiniz. Böylece kediniz zaman içinde diş macununun kokusuna alışarak, diş fırçasını ve diş macununu gördüğünde tepki göstermeyecektir.
Peki, kedilerin dişleri ne zaman fırçalanır? Kedinize diş fırçalama alışkanlığı kazandırmak için, yavruluk döneminde ağız ve diş bakımı rutinine alıştırmanız gerekir. 2-3 aylık yavru kedilerde başlaması gereken bu süreç, yetişkinlik evrelerinde devam ederek haftada 2-3 defa olacak şekilde sürdürülmelidir.
Yorum Yaz