Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Eklem rahatsızlığı olarak bilinen kedilerde artrit belirtileri ve tedavisi birçok evcil hayvan sahibinin merak ettiği başlıca sağlık konuları arasında yer alır.
Artrit, özellikle yaşlı kedilerde görülen bir eklem iltihabı rahatsızlığıdır. Kedilerde artrit hastalığı, genel olarak kalça ve dirsek bölgelerinde görülmekle birlikte tedavi sürecinin başlatılmaması durumunda ilerleme süreci hızlanmaktadır. Kedilerde hareket kısıtlılığına yol açan ve ağrılı geçen bir eklem rahatsızlığı olarak bilinen artrit belirtileri ve tedavisi nelerdir, inceleyelim.
Kedilerin hareketlerini kısıtlayan, ağrılı eklem rahatsızlığı olarak bilinen artrit, özellikle yaşlı kedilerde yaygın olarak rastlanan bir hastalıktır. Genellikle diz ve kalça eklemlerinde görülen bu rahatsızlık, eklemlerin sertleşmesi ve iltihaplanması ile meydana gelmektedir. Kedilerde artrit nedenleri, eklemlerin yıpranması ve çevre dokularda meydana gelen iltihaplanma olarak sıralanabilir.
Kedilerde artrit hastalığı eklemlerde ve çevre dokularda oluşan iltihaplanma ile gelişme seyrederken, yaşı ilerledikçe kalça displazisi gibi hastalıklarla birlikte ilerleme kaydedebilir. Kediler yaşlandıkça eklemlerin günlük kullanımı sonucunda birtakım hasar, kireçlenme ve iltihaplanma problemleri oluşabilir. Buna bağlı olarak gelişen artrit hastalığı, yaşlı kedilerin %80’inde rastlanan bir rahatsızlıktır.
Kedilerde eklem ağrısı nasıl anlaşılır? Kedilerde yaygın olarak görülen artrit hastalığı, yavaş ilerlemesinin yanı sıra kolay fark edilemeyebilir. Fakat genel olarak artrit belirtisi öncelikle topallama şeklinde ortaya çıkabilir.
Kedinizin yürümesinde fark ettiğiniz bir aksama veya zorluk çekme gibi bir durum söz konusu ise, mutlaka vakit kaybetmeden bir veteriner hekime danışmanız gerekebilir. Kedilerde artrit hastalığı ilerledikçe, hareketlerinde kısıtlılık gözlemlenir. Şöyle ki normal yaşamında evin yüksek noktalarına atlamaktan hoşlanan kediniz, artık atlamayı sevmiyor ve daha temkinli hareket ediyorsa artrit hastalığının oluşmaya başladığı söylenebilir.
Tuvalet kabının giriş yüksekliği, artrit hastası olan kedilerin kabın içerisine girişini zorlaştırabilir. Böylece tuvalet kabı dışına istenmeyen kazaların meydana gelmesi muhtemeldir.
Artrit hastalığı kedilerin eklem bölgelerinde ağrı hissi oluşturur. Bu nedenle kedinizin diz ve kalça eklem bölgelerine dokunduğunuzda tıslama veya miyavlama gibi tepki göstermesi normal karşılanabilir. Aynı zamanda bacakların alt bölgesinde ödem oluşumu, artrit hastalığının belirtileri arasında yer alır.
Normal zamanda oldukça aktif, sahibi ve favori oyuncakları ile oyun oynamaktan hoşlanan kediler zaman içinde oyun oynama istekleri azalıp daha yavaş hareket eder hale gelebilir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda kedinizin yaşına bağlı olarak, bir artrit hastalığı geçirme ihtimalini göz önünde bulundurabilirsiniz.
Kedinize uzman veterinerlerin uyguladığı fiziki muayene ve röntgenler sonucunda artrit tanısı konulduysa, artık tedavi sürecine geçiş yapılması gerekir. Peki, kedilerde artrit nasıl geçer? Kedilerde artrit tedavi yöntemleri; ilaç, terapi ve diyet olmak üzere çeşitlilik gösterebilir. Artrit hastalığında antienflamatuvar ilaç tedavisi en yaygın uygulanan tedavi yöntemidir.
Antienflamatuvar ilaç tedavisinin yeterli olmadığı ve ciddi olarak eklem ağrısı yaşayan kedilere tedavi süreci boyunca ağrı kesici ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Kedilerde artrit hastalığı kalıcı olarak çözüme kavuşturulabilen rahatsızlık olmadığı için, belirli aralıklarla eklem koruyucu enjeksiyon ve akupunktur tedavisi uygulanabilir.
Artrit hastası olan kediler, Omega 3 ve sülfat açısından zengin olan besinleri diyet programları içinde tercih edebilirler. Uzman veteriner hekim kontrolünde tavsiye edilen özel formüle edilmiş diyet mamalar, kedinizin eklem ağrılarının hafiflemesine ve hastalığın ilerlemesinin önüne geçilebilir. Kedilerde artrit belirtileri ve tedavisi olarak sayılan belirtiler ve tedavi yöntemleri, bu konuya ilişkin merak edilen sorular açısından oldukça bilgilendirici olabilir.
Yorum Yaz