Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Kediler tuvalet ihtiyaçlarını kum kabında gidermeye oldukça dikkat eden titiz hayvanlardır. Fakat bazı durumlarda kum kabı dışına kaka yaptığı görülebilir yaygın bir davranıştır. Peki, kedinin eve kaka yapması nasıl önlenir? Kedilerin kum kabı dışında evin herhangi bir bölümüne dışkılama sorununu çözmek için, öncelikle bu davranışın altında yatan nedeni öğrenmek gerekir. İçgüdüsel olarak tuvaletini kum içerisine yapması gerektiğinin bilincinde olan titiz evcillerimizin, bu davranışı yapmasının altında yatan nedenleri sizlere şöyle aktarabiliriz.
Kediler neden kum dışına kaka yapar? Bu sorunun cevabını özellikle yeni yavru kedi sahiplenmiş birçok kişi merak edebilir. Tabiatları gereği kişisel temizliklerine son derece dikkat eden tüylü dostlarımızın bu davranışının kaynağı; sağlık sorunları, stres, kum ve kum kabından duydukları memnuniyetsizlik olabilir.
Kedilerin tuvalet ihtiyacı için kum kabını tercih etmemelerinin belirgin bir nedeni bağırsak, böbrek ve üriner sistemlerinde yaşadığı hastalıklar olabilir. Kedilerin üriner sistemlerinde ve bağırsaklarında yaşadıkları problemler, ishal olmalarına ve buna bağlı olarak beklenmedik zamanlarda tuvaletini ev içinde bir bölgeye yapmasına neden olabilir.
Kedilerin tuvalet kabı dışına idrar veya dışkı yapması, kumunu veya kum kabının bulunduğu bölgeyi beğenmemesinden kaynaklanıyor olabilir. Bazı kokulu kedi kumları, kedilerin koku duyularına hitap etmez. Bu nedenle genel olarak kokusuz, antibakteriyel ve topaklanan kedi kumlarını tercih etmeniz gerekir.
Kedilerde ev içine dışkılama sorunu; yer değişikliği nedeni ile stres kaynaklı olabilir. Gerek yaşadığı ortamın değiştirilmesi gerekse eve farklı bir kedi üyesinin katılması bu problemin ana kaynağını oluşturuyor olabilir.
Kedilerde evin içine dışkılama problemi ile karşılaşan kedi sahipleri için birkaç önemli püf nokta verilebilir.
Kumunu ve Kum Kabını Değiştirin
Kediler tuvalet kabını kullanmayı bıraktığı zaman, kumu veya kum kabının bulunduğu yeri protesto ediyor olabilir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda kullandığınız kedi kumunu ve kum kabının bulunduğu bölgeyi değiştirmeyi deneyebilirsiniz. Aynı zamanda titizliğe oldukça önem veren huylu dostlarımız için kum kabının temiz olması hayati bir önem taşır. Bu nedenle kedi kumu temizleme sıklığı, günde 2 defa olacak şekilde bir rutine kavuşturulması gerekir. Böylece tüylü dostunuzun şikâyet ettiği problemi ortadan kaldırarak, kum kabı dışına tuvaletini yapmasını engelleyebilirsiniz.
Stres Kaynağını Ortadan Kaldırın
Kedilerde stres belirtileri olarak meydana gelen kum kabı dışına dışkılama sorunu, bazı olayların gelişimi çerçevesinde oluşan bir problemdir. Kedinizde meydana gelen bu problemi ortadan kaldırmak için, öncelikle stres kaynağının ne olduğunu tespit etmeniz gerekir. Daha sonra saptanan stres kaynağını ortadan kaldırarak bu problemin önüne geçmeniz mümkün hale gelir.
Kedilerde stres oluşumu; yaşadıkları ortamın değiştirilmesi, eşyalarının değişimi ve eve katılan yeni tüylü üyeden kaynaklanabilir. Böyle bir problem yaşamanız durumunda, evin içinde güvenli ve kaygı belirtilerinin bulunmadığı sakin bir ortama kum kabını yerleştirmeli, üstüne gitmeden ilgi ve şefkat göstererek bu problemin önüne geçmeyi deneyebilirsiniz.
Cezalandırmayın ve Sabırlı Olun
Kediler ceza sistemi yerine ödül sistemi ile terbiye edilmesi mümkün olan canlılardır. Kediler cezayı anlar mı, diye merak ediyorsanız şunu söyleyebiliriz ki; kediler verilen cezayı asla anlamazlar. Hatta cezayı veren kişiye karşı bir korku duygusu geliştirirler. Bu nedenle kedinize ceza verdiğiniz zaman, aranızdaki iletişim kötüleşebilir, hatta zaman içinde sizden tamamen kopabilir. Bu nedenle istemediği bir davranışı sergileyen tüylü dostumuzu bu davranışını bırakması için, cezalandırmak yerine ödüllendirebilirsiniz.
Yorum Yaz