Kedi Kumu Nasıl Temizlenir?

Evde yaşayan kediler tuvalet ihtiyaçlarını onlar için özel olarak hazırlanmış olan tuvalet kabı ve içerisindeki farklı materyallerden yapılmış kumlara yaparlar. Kedinizin sağlığı açısından kumların temizlenmesi ve düzenli olarak değiştirilmesi çok önemlidir. Aynı zamanda düzenli olarak temizliği yapılmayan ve değiştirilmeyen kumlar evde kötü koku gibi durumlara da sebebiyet verebilir.

Genel olarak baktığımızda kediler oldukça temiz canlılardır. Kendilerini sürekli olarak yalayarak temizlerler. Zaten herhangi bir yerleri kirli olduğunda veya bir yerlerine bir şey bulaştığında oldukça rahatsız olurlar ve temizleyene kadar saatlerini harcayabilirler. Tuvalet yaptıklarında da üstünü örterler ve patilerini silkerek temizler ve sonrasında tuvalet kabından ayrılırlar. Kedi sahibi olarak bizlere ve sizlere düşen ise sadece belirli aralıklar ile kumu takip etmek, pislikleri uzaklaştırmak, temizlik ve bakımını yapmaktır.

Tuvalet Kabı Seçimi

Öncelikli olarak kedinizin rahat bir şekilde tuvalet ihtiyacını karşılaması ve temizlik açısından tuvalet kabı seçimi oldukça önemlidir. Yeterli büyüklükte, kullanışlı, zarar vermeyecek malzemelerden yapılmış bir tuvalet kabı seçmeniz gerekir. Derinliği ise yeterli seviyede olmalıdır. Genel olarak bir oran vermek gerekirse derinliği 15 cm, boyutları ise 40×60 cm idealdir. Bu boyutlardan daha büyük tuvalet kapları da seçilebilir. Kapalı, açık veya otomatik seçenekleri mevcuttur. Dileğinize göre bunlar arasında seçim yapabilirsiniz. Bunun yanında kedi tuvalet kabının yerleşimi de oldukça önemlidir. Kedinin kolay ulaşabileceği bir noktada, rahatlıkla temizlenebilir bir yerde olması gerekir.

Kedi Kumu Seçimi

Tuvalet kabından daha önemli bir şey varsa o da kumdur. Kediler için birçok farklı özellikte ve kalitede kedi kumu bulmak mümkündür. Piyasada genellikle silika, bentonit ve çam pelleti gibi doğal kedi kumları satılmaktadır. Seçeceğiniz her ne olursa olsun bu tarz ürünlerde kalitenin oldukça fark ettiğini bilmeniz gerekir. Zaten kullandıkça hangisinin kaliteli olduğunu ve kolay temizlendiğini fark edeceksiniz. Önemli olan konular kolay temizlenmesi, bentonit kumlar için topaklanma özelliğinin iyi olması, koku yapmaması ve sağlığa zararlı olmamasıdır.

Kedi Tuvalet Temizliği

Kedilerde tuvalet temizliği için eldiven ve uygun bir tuvalet küreğine ihtiyacınız vardır. Kediniz tuvaletini yaptığında kürek yardımı ile dışkıyı veya topaklanmış olan idrarı rahatlıkla uzaklaştırabilirsiniz. Topaklanma özelliğine sahip olmayan bazı kum çeşitleri vardır. Bunlarda dışkıyı uzaklaştırmanız ve belirli aralıklar ile de kumu temizlemeniz gerekir.

Aslında bakarsanız kediniz dışkı yaptığında ne kadar kısa sürede dışkıyı uzaklaştırırsanız o kadar iyidir. Tuvalet kabı özellikle ev içerisinde sizin de rahatlıkla görebileceğiniz bir yerdeyse kediniz dışkı yaptığında kürek yardımı ile dışkıyı uzaklaştın. Dışkı dışında idrar yaptığında topaklanan kedi kumlarında ise gün içerisinde kontrol ederek idrar topaklarını bir kürek yardımı ile uzaklaştırın.

Bunların yanında düzenli aralıklar ile kedi kumunu değiştirmeniz gerekmektedir. Bu kumun kalitesine, temizliğine ne kadar dikkat ettiğinize ve kumun türüne göre değişir. Ortalama olarak 10 gün ile 20 gün arasında kumları değiştirmek gerekir. Topaklanma özelliği olmayan ve sıvıyı absorbe etme özelliği zayıf olan kedi kumlarında bu süre biraz daha kısalmaktadır.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli