Köpeklerde Kabızlık Nedenleri ve Tedavisi

Kabızlık, köpeklerde ishal ile birlikte en çok görülen sindirim sistemi sorunudur. Kabızlık için kısaca; dışkılamada zorlanma diyebiliriz. Biraz daha geniş ifade ile köpeğiniz dışkılamada zorlanır. Dışkıladığında ise bunu zor bir şekilde yapar, dışkı miktarı normale göre az ama oldukça katı, sert bir kıvamdadır. Bu sorun köpekler için ciddi anlamda acı ve ağrı sebebi olabilir. Kabızlığın altında yatan birçok sebep bulunmaktadır.

Köpeklerde Kabızlık Belirtileri

  • Dışkılama pozisyonu alma ama dışkılayamama
  • Normale göre daha az miktarda ve daha seyrek dışkılama
  • Dışkının sert ve oldukça katı olması
  • Bazen anüs bölgesinde kanama

Yukarıdaki belirtiler kabızlığın genel belirtileridir. Altında yatan sebebe göre iştahsızlık, depresyon, kusma, anüs çevresinde kanama, acı ve ağrı hissi gibi belirtilerde görülebilir.

Köpeklerde Kabızlık Nedenleri

Kabızlığın altında yatan birçok farklı faktör vardır. Beslenme bunlar arasında en önemli olanlardan birisidir. Köpeğinizin beslenme programında aşırı miktarda lifli besinlerin olması, uygun olmayan gıdalar ile beslenme, köpeğinizin yeterli miktarda su içmemesi beslenme ile alakalı durumlar olarak sıralanabilir.

Bunların yanında yutulan tüyler ve kemik gibi yabancı cisimlerde önemli birer kabızlık nedenidir. Köpeğinizin hareketsiz olması, çeşitli travmalar, kısmı felç, kas güçsüzlüğü, kalsiyum azlığı, potasyum azlığı, hormonel sorunlar, çevre değişikliği, kalça kemiği kırıkları diğer nedenler arasında sayılabilir.

Köpeklerde Kabızlık Tanı ve Tedavisi

Kabızlığın tanısını koymak için iyi bir anamneze ihtiyaç vardır. Bununla beraber ortaya çıkan belirtiler ile kolaylıkla tanı konabilir. Röntgen ve ultrason gibi yardımcı tanı cihazları ile tanı kesinleştirilir. Kabızlık tanısı konulduktan sonra önemli olan altında yatan sebebi belirlemektir. Bunun için hemogram ve kan biyokimyası gibi çeşitli kan testleri, idrar testleri ve fiziksel muayeneler gerekir.

Altında yatan neden belirlendikten sonra tedavi aşamasına geçilebilir. Öncelikli olarak köpeğinizin yeterli miktarda su içtiğinden emin olmanız gerekir. Sonrasında ise beslenme programına mutlaka dikkat etmelisiniz. Uygun bir beslenme programı böyle bir sorunun tekrarını engelleyecektir.

Köpeklerde kabızlık durumunda veteriner hekim çeşitli şekillerde müdahale edebilir. Lavman bu anlamda en sık başvurulan yöntemdir. Uygun bir şekilde yapılan lavman ile dışkı yumuşar ve daha kolay şekilde dışarı çıkabilir. Daha ciddi vakalarda ise genel anestezi altında cerrahi operasyon gerekebilmektedir.

Özellikle kronik kabızlık problemi olan köpeklerde beslenmeye ve su tüketimine dikkat etmeniz daha fazla önem taşır. Veteriner hekiminizin önerdiği lif miktarı daha düşük olan mamalar kabızlık problemi olan köpekler içinde daha iyi bir seçim olacaktır.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli