Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Köpeklerde olduğu gibi kedilerde aşı uygulaması son derece önemlidir. Bu yüzden kedi sahiplenenlerin kedi aşıları hakkında birçok bilgiye sahip olması gerekirken ayrıca yavru kedilerdeki aşı takvimine göre hareket edilmelidir. Öncelikle aşı; insan ve hayvanları virüs ve bakterilere karşı koruyan ve vücuda enjekte edilen biyolojik bir maddedir. Hastalıkların ortaya çıkmasını engelleyen biyolojik maddeler savunma sistemini de aktif eder. Kedilere yapılacak aşılar da onları hastalıklardan korurken antikor oluşumunu desteklemektedir.
Kedilerde hastalığa neden olabilecek virüs ve bakterilere karşı antikor üretmek için aşılama yapılmalıdır. Kedileri koruyan aşılar bazen tedavisi çok güç olan hastalıklara karşı da uygulanmaktadır. Çünkü kedilerdeki birtakım hastalıklar kalıcı hasarları beraberinde getirebilir Öte yandan yeteri kadar antikor oluşumu için de aşılamalar belirli periyotlarda tekrarlanır. Kedi vücudundaki antikor seviyesinin ölçülmesi için de kan tahlilleri yapılır.
Yavru kedilerde aşılamaya erken dönemde başlanmalıdır. Çünkü yavru kediler çoğu zaman hastalıkların tehdidi altındadır. Lösemi, kuduz aşısı ve karma aşılar, günümüzde yavru kediler için belirlenen takvimlerde yapılan aşı türlerindendir. Elbette aşılardan yüksek fayda sağlamak adına kedilerin parazitlerden arındırılması şarttır. Yine bu süreçte kedinin stresten uzak olması gerekir. Veteriner hekim bu süreçte ilk olarak parazit tedavisi uygulayacak ve genel muayeneyi tamamladıktan sonra aşılamaya karar verecektir. Genelde 2 aylıkken yavru kedilerde aşılamaya başlamak gerekir. Söz konusu aşılama ise 3 hafta sonra yeniden tekrarlanır.
Lösemi aşısı, yavru kedilerde uygulanan önemli bir aşı türüdür. 21 gün sonra tekrarlanan bu aşı dışında kuduz aşısının tek doz olarak uygulanması yeterlidir. Ancak salgın durumu, hastalığın seyri ve çevresel faktörlere göre veteriner hekim en doğru uygulamayı gerçekleştirir.
Yavru kedilerde aşı takvimini 6-8 haftalık periyot belirler. Yani 6 haftalık olan yavru kedinin önce iç ve dış parazit tedavisi yapılır. Diğer aşı takvimleri ise aşağıdaki gibi sıralanmaktadır;
Yorum Yaz