Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Köpeklerde iç kanama belirtileri, köpek hastalıkları konusunda en sık araştırılan konulardan bir tanesidir. Farklı sebeplerden pek çok hastalık geçirebilen köpekler bazen iç kanama gibi çok ciddi rahatsızlıklar yaşayabilir. Köpeğin yaşam tarzı sağlığını en çok etkileyen faktörler arasında gelir. Bunun haricinde düzenli veteriner kontrolü ve beslenmede köpeklerin herhangi bir hastalık yaşamaması adına çok önemlidir.
Köpekler hayatları boyunca pek çok kez yaralanabilir. Bu yaralanmalarda vücutta görünen yerlerde meydana gelen kanama genellikle ciddi hastalıklar arasında sayılmıyor. Düzenli pansuman ve bakımla bu yaralar kısa sürede iyileşiyor. Fakat kanamanın dışarıdan görülmediği köpek sahipleri durumlarda köpeğin hayatının tehlikede olduğu durumlarla karşılaşabilir. Bir çok farklı organda gerçekleşebilecek olan iç kanama köpekler için çok ciddi bir hastalık. Hayati önem taşıyan bu hastalık erken fark edildiğinde tedavi imkanı bulunmakta. Köpeklerde iç kanama belirtileri ise şöyle sıralanabilir:
Genç yaşlardaki köpekler için iç kanamanın bilindik en büyük nedeni köpeğin geçirdiği travmalardır. Araba kazası gibi kazalar köpeklerde travmaya sebep olur. Bu travmalar ise organların seyrini değiştirerek iç kanama yaşanmasına sebep olabilir. Araba kazasının dışında köpeğin kafasına düşen sert cisimler, özellikle kafasına aldığı darbe ya da sert bir yere çarpması da travmaya sebep olabilir. Fakat ilerleyen yaşlarda köpeklerde iç kanama nedenleri de değişmektedir.
Yaşı ilerlemiş köpeklerde iç kanama geçirmenin en bilindik ve yaygın nedeni kanserdir. Yaşlı köpeklerde sıklıkla görülen kanser ilerleyen dönemlerde vücudu tetikleyerek iç kanama yaşanmasına sebep olabilir. Dişi köpeklerde yumurtalık kistleri de iç kanamaya neden olan etkenlerden biri olarak bilinir. Ayrıca köpeklerin kullandıkları ilaçların bazıları da iç kanamaya sebep olabilir. Kötü huylu tümörler ve kemik hastalıkları gibi pek çok neden köpeklerde iç kanamaya sebep olabilir.
Köpeklerde iç kanamanın tedavisi kanamanın şiddeti ve bölgesine göre değişmektedir. Veteriner hekim köpeğin geçmişi ve belirtilerini öğrendikten sonra bir takım testler yapar. Bu testlerin sonucunda doğru tedavi yöntemine karar verilir. Tedavinin ilk ve asıl amacı kanamanın hangi bölgede olursa olsun durdurulmasıdır. Kanama durdurulduktan sonra zarar verdiği organlar için genellikle ilaç tedavisi uygun görülür.
Yorum Yaz