Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Köpeğinin istifra ettiğini gören köpek sahipleri köpeğim kusuyor, neden olabilir hakkında kaygı duymaya başlar. Köpekler için oldukça rahatsız edici olan kusma problemi, pek çok farklı sebep dolayısıyla yaşanabilir. Ancak köpeklerde kusma her ne sebeple olursa olsun, kısa süre içerisinde çözüme kavuşturulması gereken bir problemdir. Köpeklerin kusmasını engellemek için çeşitli yöntemler bulunsa da, geçmeyen ve tekrarlayan kusma probleminde veteriner hekimlere danışılması gerekmektedir.
Köpeklerin kusuyor olmaları sahiplerini oldukça endişelendirir. Ancak köpeklerin kusması çoğu zaman doğal sebeplerden kaynaklanır. Bu gibi durumlarda köpeğinizin sağlığı hakkında endişe duymanıza gerek yoktur. Ancak köpeğinizin kusmasını engelleyebilmek için öncelikle kusmanın hangi sebep dolayısıyla gerçekleştiğini anlamanız gerekir.
Köpeklerin kusması en genel tanımıyla mide ve üst bağırsaklarında bulunan besinlerin ağızdan atılıyor olması durumudur. Ancak kusma sıklıkla gerçekleştiği ve tekrarladığı durumlarda, kilo kaybı ve halsizlik gibi problemlere yol açabilir.
Köpeklerin kusma nedenleri arasında birçok etken bulunur. Kusmasına neden olan etkenlerden ilki, doğal sebeplerdir. Doğal sebepler, köpeklerin çok hızlı yemek yemesi ya da yeni bir mamaya geçmelerini kapsar. Eğer köpeğinizi mama ile değil, çeşitli besinler ile besliyorsanız bu durum da kusmasına neden olabilir. Köpeklerin vücutlarının ihtiyaçlarına göre ve onlara özel olarak hazırlanan mamalar ile beslenmeleri önerilmektedir. Eğer köpeğiniz yeni mamaya geçtiği için kusuyorsa, yeni mamaya alışana dek eski mama ile birleştirerek vermeyi deneyebilirsiniz. Yeni mama miktarını her gün arttırarak aşamalı şekilde alıştırmanız, herhangi bir mide problemi yaşamasını önleyecektir.
Köpeklerin kusmaları doğal nedenlerden kaynaklanabileceği gibi, daha ciddi bir hastalığın belirtisi olarak da meydana gelebilir. Köpeklerin sıklıkla yaşadıkları hastalıklar arasında bulunan
gastrit, mide ülseri veya bağırsak parazitleri köpeklerin kusmasına neden olabilir. Ancak bu hastalıkların teşhisini kendiniz yapmanız mümkün değildir. Köpeğinizin kusma nedeninin bunlardan biri olduğunu düşünüyorsanız, vakit kaybetmeden köpeğinizi veteriner hekime muayene ettirmeniz gerekir. Veteriner hekimin tedavi yöntemleri ile bu hastalıkların iyileşmesi, kusma problemini de ortadan kaldıracaktır.
Köpek sahiplerinin sorduğu köpeğim kusuyor, neden olabilir sorusunun cevabı köpeklerin kaygılanması da olabilir. Toksik bitkiler tüketmesi, beslenmeden sonra çok hareketli olması veya güneş çarpması da köpeklerin kusma nedenleri arasında bulunur. Köpek sahipleri köpeklerinin cerrahi bir operasyon geçirdikten sonra da kustuklarını gözlemleyebilir. Alerji veya viral enfeksiyonlar da köpeklerin midelerinin bulanmasına ve kusmalarına neden olmaktadır.
Köpeğiniz yalnızca bir kere kustuysa yani kusma tekrar etmiyorsa bu durum kusmanın doğal sebeplerden kaynaklı olduğunu gösterebilir. Kusmanın ardından 1-2 saat boyunca köpeğinizin herhangi bir şey yemesine ya da içmesine izin vermeyin. Bu saatlerin ardından az miktarda su içmesine izin verebilirsiniz ancak 6-8 saat boyunca yiyecek herhangi bir şek tüketmemesi önemlidir. Köpeğinizin kusmasının nedeni mama ise, mamayı değiştirmeniz ya da farklı yöntemlerle yeni mamaya alıştırmanız gerekir. Bu sürenin ardından normal şekilde besleniyor ve kusma tekrarlanmıyorsa, köpeğinizi her zamanki gibi beslemeye devam edebilirsiniz.
Ancak sık aralıklarla köpeğim kusuyor, neden olabilir sorusunu soran kişilerin izlemeleri gereken yollar daha farklıdır. Köpeklerin sık aralıklarla ve yoğun şekilde kusmasının sebebi mama değişimi gibi doğal sebepler değildir. Bu gibi durumlarda köpeklerin veterinere götürülmesi gerekir. Hastalık sebebiyle yaşanan kusmanın yanında halsizlik, salyayı tutamama veya kan kusma gibi problemler de görülür. Bu durumların sebebi köpekler için hayati öneme sahip olan hastalıklar olabilir ve bu durumlarda acilen veteriner müdahalesi gerekir.
Yorum Yaz