Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Düzen ve rutinine düşkün olan kediler neden strese girer? Kediler yeniliklere pek sıcak bakmaz. Tabiatları gereği alışkanlıklarına son derece bağlı olan evcil dostlarımızı strese sokabilecek çeşitli durumlar yaşanabilir.
Kediler insanlar ve çevresindeki evcil hayvanlarla kurduğu iletişimden dolayı zaman zaman strese girebilir. Stresli oldukları zaman fiziksel ve psikolojik davranışlarında değişiklik yaşayan kedileri strese sokan durumların ne olduğu ile ilgili birtakım bilgileri şöyle aktarabiliriz.
Agresif tavırlar ve saklanma gibi birtakım davranış belirtileri gösteren kedileri ne strese sokar? Kediler strese girdikleri zaman beslenmesinde ve birtakım davranış rutinlerinde çeşitli değişiklikler gözlemlenebilir. Kedilerin psikolojik durumunu ve hatta sağlığını etkileyebilecek stres unsurları şöyle listelenebilir.
Aşı uygulamaları, sağlık kontrolleri, tırnak kesimi ve çeşitli muayene işlemleri için veteriner ziyareti gerçekleştirmesi gereken kedilerde veteriner korkusu oldukça normal karşılanabilir.
Kediler veterinere gittiğinde pek olumlu ve mutlu deneyimler yaşamadığı için veteriner ziyaretleri onlar için stres verici bir durum olarak görülür. Dolayısıyla veteriner hekim ziyaretinde kedinizi taşıma kutusundan çıkarmamalı ve muayene sırasında onu yalnız bırakmamalısınız.
Evde yaşayan kediler eve yeni gelen kediyi kıskanır mı? Kediler evlerine gelen yeni bir kedi olduğunda, yeni gelen minik dostunuzu tehdit olarak algılayabilir. Dolayısıyla yaşadıkları evi sahip oldukları mekân olarak savunmak isteyen kediler, eve yeni bir kedinin gelmesi nedeniyle strese girebilir.
Birçok kedi sahibi “kedi yeni evde neden miyavlar?” sorusunun yanıtını merak ediyor olabilir. Yeni bir eve taşınıyorsunuz ve kedinizi de yanınızda götürmek istiyor olabilirsiniz. Yeni eve alışma sürecinde olan kediler, kendilerini güvende hissetmedikleri için stres altında yaşayabilir. Dolayısıyla yeni bir eve taşınacak olan kişiler, taşınma işlemi tamamladıktan sonra kedilerine yeni evi tanıtabilir ve güvenilir alanlar oluşturarak kendilerini güvende hissetmelerini sağlayabilir.
Önemli davranış belirtilerine yol açan kedilerde mama değişikliği, en önemli stres unsuru olarak sayılabilir. Kedinizin sağlığı için zaman zaman mama değişikliği yapıyor olabilirsiniz. Yeni mamasına alışamayan sevimli dostunuz ise, mamasını döküp yiyerek tepkisini ortaya koyuyor olabilir. Bu nedenle kedinizi yeni mamaya alıştırmak için çeşitli yöntemler keşfedebilirsiniz.
Evinizi paylaştığınız sevimli dostunuzu strese sokabilecek en önemli unsurlardan biri de evden birinin gitmesidir. Yaşam alanına ve alışkanlıklarına son derece bağlı olarak yaşayan evcil dostlarımız, evde yaşayan bir aile ferdi gittiğinde onu özleyebilir. Özlem duygusu ağır basan kedilerde ise bu durum kendini stres ve çeşitli davranış bozuklukları olarak ortaya çıkarır.
Kedi sahipleri için kedilerin eve gelen misafirlere saldırması oldukça doğal bir durum olarak karşılanabilir. Yaşam alanını sahiplenme konusunda oldukça hassas olan minik dostlarımız, evde tanımadıkları insanların varlığı söz konusu olduğunda strese girebilir. Eve gelen tanımadık yüzler, onlar için bir tehdit unsuru olarak tanımlandığı için kaçma, saklanma ve tırmalama gibi davranış belirtileri göstermeleri oldukça normal bir durumdur.
Tabiatları gereği oldukça meraklı ve oyun canlısı olan kediler, eve yeni bir bebeğin gelmesi ile farklı bir psikolojik durum içerisine girebilir. Eve yeni bir bebeğin gelmesi ile tüm rutinleri değişen ve sevginin dağılmasından rahatsız olan kedilerin zaman içinde bebeğe alıştırılması gerekir. Bebeğin zarar görmesini engellemek için yavaş yavaş bebek ile etkileşime geçmek isteyen kedinizi, bebeğin neresine dokunabileceği konusunda yol gösterici olabilirsiniz. Dolayısıyla “kediler neden strese girer?” sorusunun yanıtını merak edenler için eve yeni gelen bebeğin varlığı, kediler için önemli stres unsurları arasında yer aldığından söz edilebilir.
Yorum Yaz