Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Kedi dostlarımız zaman zaman şiddetli hastalıklarla karşılaşabilir. Kedi sahiplenenler bu tür durumların farkına varmak için gün içinde sürekli gözlemlemeli ve düzenli olarak veteriner hekim kontrolüne götürmelidir. Bu yazımızda sizlere en yaygın kedi hastalıkları ve tedavi yöntemleri hakkında detaylı bilgiler paylaşıyor olacağız.
Kedilerde idrar yolu hastalıkları, önem sırası bakımından ilk sıradadır. Hayati tehlikeye varabilen sonuçları beraberinde getiren bu hastalığa ilk müdahale yapılmadığı zaman 3-4 gün içinde kediniz hayatını kaybedebilir. Aşağıda sıraladığımız belirtiler, kedilerde idrar yolu hastalığının habercisidir;
Bu hastalık aslında alt idrar yolu hastalığı olarak adlandırılır. Tedavi sırasında mesane boşaltılır. Varsa tıkanıklık ya da taş gibi olumsuz durumlar da giderilir.
Kedilerde en çok görülen mide hastalığı gastrittir. Şiddetli veya hafif olabilen bu hastalığa da hızlı bir şekilde müdahale edilmelidir. Eğer 1-2 gün içinde kendiliğinden iyileşmiyorsa kedinizi veterinere götürmeniz gerekecektir. Alerjiler, bakteriler, bozuk mama ve hızlı mama tüketimi gibi nedenlerden dolayı ortaya çıkan gastrit ayrıca kusma ve geğirme gibi durumlara neden olabilir. Tedavisinde antibiyotik ve sıvı tedavisi tercih edilir.
En yaygın kedi hastalıkları arasında olan böbrek yetmezliğinin asıl nedeni bilinmemektedir. Ancak uzun süre kuru gıda tüketimi ve gençlik hastalığıyla yakından ilişkisi olduğu düşünülmektedir. Evcil kedinize bu nedenle rutin olarak kan testi yaptırmanız gerekir. Bu hastalığın belirtileri aşırı idrar ve susamadır. Bazen kedilerin çenesinden ses gelme, salya akıtma gibi belirtilerle de ortaya çıkabilir. Hastalığın ilerlemesi durumunda diyaliz ya da böbrek nakline karar verilebilir.
Yine yaygın kedi hastalıklarından olan bağırsak iltihabının en önemli belirtisi ishaldir. Bakteri, solucan ve mama değişimi gibi faktörlerle ortaya çıkan bağırsak iltihabının diğer belirtileri kusma ve iştahsızlıktır. Tedavide mama değişimi, hafif beslenme ve Hidrasyon önerilir. Genelde anti ishal ilaçlarıyla da kontrol altına alınabilir.
Kedilerin cilt yüzeyinde görülen alerji, kaşınma, cilt döküntüsü ve tüy döküntüsü olarak belirti gösterir. Küfler, pireler ve polenler de cilt alerjisinin belirtileri arasındadır. Tedavisi ilaç ve bağışıklık artırıcı yöntemlerle mümkündür.
Diyabet, kedilerde çokça görülen bir hastalıktır. Kum dışında idrar yapma, susuzluk ve uyuşukluk gibi belirtilerle ortaya çıkar. Asıl nedeni bilinmemekle beraber tedavide öncelik mama değişikliğidir. Ayrıca ağız yoluyla ilaç tedavisi de uygulanmaktadır.
İlaçlara karşı reaksiyon, diyabet, bakteri, akıntı ve alerjilerle ortaya çıkabilen kulak enfeksiyonunun ilk belirtisi, kedinizin kulağına dokununca tepki vermesidir. Ayrıca kulakta kokma ve şişme varsa enfeksiyondan söz edilebilir. Tedavi için ilaçların yanı sıra kulak temizleyici uygulamasına başvurulur.
Bu hastalık tiroid bezindeki bir tümör nedeniyle ortaya çıkar. Bezin aşırı hormon salgılaması sonucunda birtakım belirtiler de görülür. Kedinizin aşırı stresli olması, çok su tüketmesi ve hareketli olması, Hipertiroidizim’e işaret edebilir. Ayrıca aşırı mama tüketimi yapıp kusuyorsa yine bu hastalıktan şüphe duyulabilir. Tedavisi genelde ilaçlar yapılır. İlerlemiş Hipertiroidizim’de ise cerrahi müdahaleye başvurularak tiroid bezi alınır.
Kedinizin gün içinde sık sık öksürmesi, hapşırması ve burnunu çekmesi durumunda solunum yolu virüsünden şüphe duyabilirsiniz. Antibakteriyel ilaçlar, burun damlası ve göz merhemiyle bu hastalığın tedavisi mümkündür.
Yorum Yaz