Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Köpekler kızgınlık döneminde tipik davranışlar ve istenmeyen belirtiler ile karşı karşıya kalırlar. Erkek köpeklerde ve dişilerde farklı davranışlar oluşur. Yerde bulunan kan damlaları haricinde değişik davranışlarda bu dönem boyunca ortaya çıkmaktadır.
Köpeklerin çiftleşme özellikleri belirli bir olgunluğa erişmelerinden hemen sonra olmaktadır. Hem fizyolojik hem psikolojik olarak erişkinlik dönemini tamamlayan erkek köpeklerin bu dönemleri erginlik dönemi olarak da bilinmektedir. Her köpek ırkının ve cinsi bu dönemlerde farklı değişkenlikler gösterebilir.
Kızgınlık döneminde köpeklerin temel özellikleri bulunmaktadır. Bir dişi köpek için üremeye yumurtlamaya başlayacağı evre olarak kabul edilir. Hormonal değişiklikler gösteren dişi köpekler davranışları ile herşeye müdahale edecektir. Bu değişikliklerin ne olduğunu anlamanız için yattığı yerde kan damlaları olduğunu görmeniz yeterlidir.
Kızgınlık süreci 23 gün kadar sürer. Bu süre zarfında dişi tam anlamıyla doğurgan olarak kabul edilemez. Eğer ki evcil hayvanınızı kısırlaştırırsanız ‘kızgınlık dönemi’ belirtileri olmayacağını da bilmeniz gerekir.
Dünya üzerinde tüm dişi memeli hayvan türleri kızgınlık dönemine girmektedir. Bu süre boyunca çeşitli hormonal değişiklikler, duygusal ve fiziksel değişimler gerçekleşmektedir. Bir dişi köpeğiniz kızgınlık dönemine girdiğinde eskisi gibi davranışlar sergilemeyecektir. Kızgınlık dönemine giren köpeklerin bazı belirtileri ise şu şekildedir:
Bir köpeğin kızgınlık dönemine girdiğini anlamanın en belirgin özelliklerinden birisi cinsel organında fiziksel değişikliklerdir. Bu dönemin ilk haftasından itibaren vulva şişer. Bazı köpeklerde ise cinsel organ tamamen kararır. Bazı köpekler ise bu bölgeyi sık sık yalar.
Kızgınlık dönemine giren bir köpek ilk günlerde daha fazla sevgi dolu hareketler sergileyecektir. Yakınında bulunan insanları sevmeye çalışacak ve yakınlık kuracaktır. Bu süre boyunca köpeğinizi asla yalnız başına bırakmayın.
Bir dişi köpek kızgınlık dönemine girdiğinde ona çok dikkat etmeniz gerekecektir. Çünkü sokakta yürüyüş yaptırırken sokaktan geçen bir köpek ile hemen oyun oynamaya başlayacak ve onunla hemen yakınlaşma hissi yaşamak isteyecektir. Bu durumu önlemek için köpeğinizin zincirini elinizden bırakmayın ve yabancı bir köpeği, köpeğinize yakınlaştırmayın.
Kadınlarda menstüel döngüsünde benzer kan damlaları olduğunu fark edeceksiniz. Bu durum erkeklerin dikkatini çekmek için vulvanın şişmesi sonucunda kan damlalarının akması kaynaklı olduğu tespit edilmiştir. Sokakta yürüyüş halinde olan bir köpek salgıladığı feromonlar ile erkekleri kendisine yönlendirecektir. Bu durum ise, kokunun köpekleri yönlendirdiğinin açık işaretidir.
Kızgınlık dönemine giren evcil köpeğiniz, her zamanki mamalarını yemez. İştahsızlık ve yemek yeme konusunda isteksizlik oluşacaktır.
Erkek köpeklerde en uygun çiftleşme zamanı kızgınlık dönemi sonrası olarak bilinen 18. haftayı işaret etmektedir. Erkek köpekler çiftleşme zamanı öncesinde belirli sağlık sorunları ile karşı karşıya kalabilmektedir.
Erkek köpekler dişi köpekler gibi kızgınlık dönemine girmezler. Yakında bir dişi gördüklerinde ise tüm davranışları anında değişecektir. Erkek köpeklerde testosteron ve kortizol olarak bilinen hormonların artışı sebebiyle köpeklerin davranışları tamamen değişir ve agresif kişiliği ön plana çıkabilir. Huzursuz olurlar, gereğinden fazla havlarlar ve geceleri ise uzun uzun ulurlar. Bunlara ek olarak ev içerisinde sürekli idrar yapma ve kendi alanını işaretleme gibi davranışlar sergileyecektir.
Erkek köpekler kızgınlık döneminde evden dışarı çıkmak isteyecektir. Bu süre boyunca köpeğinizi eğer dışarı çıkartıp dolaştırmazsanız depresif ruh haline bürünmesi kaçınılmazdır. Şaşkın ve dikkatsiz hareketler ile kendi içinde farklı çatışmalara da girebilirler. Bu durum biraz psikolojik olsa da köpeğinizi bu dönem boyunca anlayışla karşılamanızda fayda var.
Yorum Yaz