Köpeğim Kusuyor, Sebebi Ne Olabilir? Çözümü Var mı?

Köpeğim kusuyor, sebebi ne olabilir, çözümü var mı sorusu ciddi sorunlara yol açabileceği için köpek severler tarafından merak ediliyor. Köpeğin yaşamış olduğu pek çok hastalık yan etki olarak kusma belirtisini de beraberinde getirir. Böyle bir durumda tüm belirtiler doğru bir teşhis ile tedavi sürecini başlatılmasında etki edecektir. Uzun süreli olarak devam eden kusma durumu şiddetini arttırıyorsa muhakkak ki bir veteriner ile görüşme başlatılmalıdır.

Köpeğin Kusma Nedeni Nedir?

Köpeğim kusuyor, sebebi ne olabilir, çözümü var mı konusu bu durumun sebeplerini ortaya koyarak çözüme kavuşturulabilir. Bazı özel cinslerde sıklıkla görülebilen bu durum yavru köpeklerde de karşılaşılabilmektedir. Dışarıdan gelebilecek bütün hastalıklara açık bir konumda bulunan yavru köpekler farklı iltihaplanmalarına etkisi olarak kusma belirtisi gösterebilir. Bunun yanı sıra vücudun ürettiği problemler; karaciğer bölgesinde ve böbrek bölgesindeki hastalıklar, pankreas alanındaki rahatsızlıklar, diyabet riski bulunan bir köpek, orta kulak problemi yaşayan bir köpek, vücudu zamanla sarmaya başlayan fakat sonradan fark edilen bir kanser, özellikle mide bölgesinde yaşanan bir iltihaplanma kusma belirtisi ile kendini gösterebilir.

Köpeğim kusuyor, sebebi ne olabilir, çözümü var mı konusu farklı alternatifleri içerir. Köpeklerde kusma durumunun gözlemlenmesi bazen çok basit bir sebepten kaynaklanabilirken bazen de daha ciddi bir hastalığın habercisi olabilir. Bazı köpeklerin yiyeceklere yönelik tavırları farklıdır. Hızlı bir şekilde yemek yemeye alışmış bir köpek midede oluşan hazımsızlık nedeni ile kusma belirtisi gösterebilir bu kısa süreli bir durumdur. Köpeğin daha yavaş yiyebilmesini sağlayacak farklı yöntemler geliştirilerek çözüme ulaşılabilir. 

Köpekler oldukça enerjik ve cana yakın varlıklardır. Enerjilerini sürekli olarak oyun oynama istekleriyle giderirler. Günlük öğünlerinin hemen ardından oynamaya başlaması ve hızlı hareketlerde bulunması köpeğin kusmasına sebep olabilecektir.

Daha çok insanlarda görülen ve hayvanlarda olup olmadığı pek fark edilemeyen bir durumda araba tutmasıdır. İnsanlarda olduğu gibi hayvanlarda da görülebilen bu durum özellikle uzun yolculuklarda köpeklerin kusma durumu ile huzursuzluklarını belli etmelerine neden olur.

Önceden yemediği ve yeni yeni alıştırılmaya çalışılan bir mama türü köpeğin kusmasına neden olabilir. Köpeğin denge sorunu yaşaması kusma belirtisi ile durumun kontrol altına alınmasını sağlar.

Köpeğin Kusmasına Ne İyi Gelir?

Köpeğin yaşamış olduğu problemli durumdan kaynaklı olarak gösterdiği kusma tepkisi vücudunun daha da halsizleşmesi ve sıvı kaybına neden olur. Böyle bir durumda bol su ve sulu yiyecekler ile bir beslenme rutinine geçilmelidir. Kusan bir köpeğin vücudunun sistematiği de olumsuz şekilde etkilenmiş denmektedir. Vücut vitamin ve protein dengesini kaybettiği için özellikle bu dengeyi tekrar oluşturabilecek süt ve süt ürünleri rahatlıkla verilebilir. Süreçte kendisini halsiz ve yorgun hissedeceği için gıdaların miktarının azaltılarak verilmesine dikkat edilmelidir. Alışılmadık gıdaların verilirken miktarının az tutulması ve önceden yedikleri mama ile karıştırılması fayda sağlayacaktır. Farkında olunmadan bayatlamış ve bozulmuş bir yemekten kaynaklı olarak zehirlenme yaşaması da köpeğin kusma tepkisini vermesine neden olur. Böyle bir durumda verilen yiyeceklerin kontrol edilmesi gereklidir.

Köpeğim kusuyor, sebebi ne olabilir, çözümü var mı konusu farklı açılardan ele alınmaya çalışıldı. Süreç içerisinde uygulanacak pek çok yöntem tedaviye olumlu bir sonuç vermeyebilir. Bu daha riskli bir durumun varlığının işareti olarak kabul edilmelidir. Böyle bir durumda muhakkak ki bir veteriner hekim ile görüşülmeli ve sürecin sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi adına tedaviler başlatılmalıdır.

 

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli