Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Kısırlaştırma işlemi sonrasında kedi bakımı çok önemlidir. Kedinin hem fizyolojik hem de psikolojik sağlığı için buna önem vermek gerekir. Kedilerin kısırlaştırma ameliyatı oldukça büyük bir operasyondur. Direkt olarak açık yaraları bulunduğu için hem yaraya hem de kedinin hormonlarındaki değişimler yüzünden kediye iyi bakmak gerekir. Kediler bu dönemlerde sahiplerini yanında isterler. Sadece bakım değil sahiplerinden sevgi ve ilgi de görmek isterler.
Kedilerde kısırlaştırma sonrasında kedi bakımı zor olsa da kediler için bu ameliyat çok önemlidir. Kedilerin sağlık sorunlarını engellemek için, sağlıklı ve daha uzun bir ömre sahip olmaları için ve kontrolsüz bir şekilde üremelerinin önüne geçebilmek için kediler kısırlaştırılmalıdır. Dişi kedilerin kısırlaştırma ameliyatlarında yumurtalıkları ve rahmi çıkartılır. Erkek kedilerin kısırlaştırma ameliyatlarında ise testisleri alınır. Erkek ve dişi kediler için kısırlaştırma ameliyatı zararlı değildir. Aksine kediler için kısırlaştırma ameliyatının çok fazla faydası bulunur. Operasyon sırasında ve operasyon sonrasında iyileştirme sürecini sorunsuzca atlatmak ve hızlandırmak için dikkat edilmesi gereken bazı durumlar mevcuttur.
Kısırlaştırma işlemi sonrasında kedi bakımı operasyondan çıktıktan sonraki dakikadan itibaren başlar. Kedinin eski alışkanlıklarına tamamen dönebilmesi için en az 24 saat beklemek gerekir. Bu 24 saat içerisinde kediye karanlık ve sessiz bir ortam hazırlamak, onun kendi kendine iyileştirebileceği bir sıcaklık vermek, kedi sahibinin sakin kalması, çocuklardan ve evcil hayvanlardan operasyon geçirdikten sonra uzak tutulması önemlidir. Anestezinin etkisi tamamen geçtikten sonra kediye az miktarda mama ve su vermeye başlanabilir. Operasyonundan sonra beslenme planında hemen bir değişime gitmemek gerekir. Operasyon sonrasındaki 7 ila 10 gün içerisinde aynı beslenme planı devam edilmelidir.
Bu şekilde operasyona bağlı olan komplikasyonların önüne geçilmiş olacaktır. İyileşme sürecinde kedinin dinlendiği yerin yanına tuvalet yerleştirmek gerekir. Bununla birlikte kedi kumu yerine parçalanmış kağıt gibi farklı alternatifler tercih edilmelidir. Her tuvaletten sonra bu kağıtlar temizlenmeli ve yenileri eklenmelidir. Böylece tuvalette dışkı, idrar kalıntısı, kir, toz gibi zararlı maddeler kedinin dikişlerine temas etmeyecektir. Evde farklı kediler varsa onlarla da aynı tuvaleti kullanmaması gerekir. Operasyondan 24 saat geçtiyse de hala idrarda kan bulunuyorsa mutlaka veteriner hekime danışılmalıdır.
Operasyondan sonra kedinin fazla hareket etmemesine dikkat etmek gerekir fakat çok fazla hareketsiz kalmasına da izin verilmemesi gerekir kedinin sahibi onunla oyun oynamaya ve onunla zaman geçirmeye özen göstermelidir. Fakat kedinin zıplamasına, atlamasına, merdivenlerden çıkmasına ya da koşmasına izin verilmemelidir. Kedinin dikişlerinin düzenli bir şekilde takip edilmesi önemlidir. Yaranın tamamen iyileştiğine emin olana kadar yakalık kullanmalıdır. Bu şekilde kedi dikiş bölgesini ısırmaz ve yalamaz. Veteriner hekimin verdiği öneriler doğrultusunda pansuman yapılmalıdır. Bu sayede dikişler sorunsuz ve hızlı bir şekilde iyileşecektir. Bununla birlikte hekimin uygun gördüğü sürelerde kontrole gitmesi gerekir. Operasyon olduğu bölgede kızarıklık, iltihaplanma, şişlik oluştuğu zaman hekime başvurmak gerekir.
Yorum Yaz