Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Kedimin gözleri sulanıyor, çözümü nedir konusu kedi severlerin kedilerinin sağlığı için merak ettikleri konuların başında geliyor. Düzenli olarak bakımı yapılan bir ev kedisinin göz çevresinde oluşan sulanma belirtisinin pek çok etkeni olabilir. Bu anlamda uygulanabilecek çeşitli tedavi metotları ile süreç sağlıklı hale getirilebilir.
Kedimin gözleri sulanıyor, çözümü nedir bu teşhisi koyabilmek gereklidir. Kediler dışarıdan gelebilecek hastalıklara karşı açık bir bünyeye sahiplerdir. Fizyolojik olarak gelişim aşamasında dışarıdan kir ve toza karşı göz çevresinde sulanma yaşanabilir. Gözden salgılanan bu sıvı ulaşabilecek enfeksiyon riskine karşı vücudun doğal olarak geliştirdiği bir savunma hareketidir. Bunun yanı sıra eğer göz akıntısı ile beraber göz bölgesinde şişlik, kızarıklık veya lekelenmeler söz konusuysa farklı bir hastalığın habercisi olabilmektedir.
Özellikle pembe göz hastalığı olarak da nitelendirilen Konjonktivit rahatsızlığı göz bölgesinde alerji veya enfeksiyon görülmesi ile meydana gelir. Göz bölgesinde meydana gelen bu durumla baş edemeyen yavru kedilerde böyle bir rahatsızlık sıklıkla görülmektedir.
Kedimin gözleri sulanıyor, çözümü nedir göz sulanması üst solunum yolu hastalığından kaynaklı olarak bir enfeksiyon riskinin varlığına işaret eder. Gözde sulanma ile beraber kedinin hareket fonksiyonlarında azalma, yüksek ateş, burun akıntısı ve ara ara gözüken hapşırma belirtileri buna işarettir. Kedinin bir nesneye veya bir yiyeceğe yönelik alerjisi bulunuyorsa bu da göz bölgesinde sulanma sebebidir. Göz sulanmasının giderilebilmesi için veteriner tarafından sunulan çeşitli hap ilaçlar veya göz damlası ile süreç sağlıklı hale getirilebilir. Özellikle alerji durumunda verilen göz damlası düzenli olarak kullanılmalıdır.
Gözleri sulanan ve uzun süre geçmeyen ve bundan huzursuzluk duyan bir kedinin düzenli olarak aşılarının yaptırılması gerekir. Bu vücudun virüslere karşı savunmasını güçlendirecek ve bu tarz oluşumları azaltacaktır. Göz bölgesinde görülen sulanma ile beraber kedinin göz bölgesinde göz kuruluğu, göz nezlesi, göz içerisindeki kornea tabakasında bir hasarlanma veya gözyaşı kanalında oluşmuş bir tıkanıklık gibi ciddi bir durumun habercisi de olabilir. Bu süreçte daha sağlıklı bir göz yapısına ulaşabilmesi için bir veteriner ile iletişime geçilmeli.
Kedimin gözleri sulanıyor, çözümü nedir konusuna farklı açılardan bakılmaya çalışıldı. Süreç içerisinde kedinin dış etkenlerden kaynaklı olarak göz bölgesinde oluşan hassasiyetine yönelik düzenli hijyen ve bakımının yapılması gerekir. Oluşan belirtiler düzenli olarak takip edilmeli durdurulamayan ve devam eden durumu daha kötüye giden bir vaka söz konusuysa gerekli müdahalenin yapılma zamanı gelmiş demektir. Antibakteriyel olarak üretilmiş ilaç ve çeşitli merhemler yardımı ile gözde oluşan enfeksiyon giderilebilir.
Eğer gözyaşı kanallarında bir tıkanıklık söz konusuysa göz çevresi temiz bir su veya tuzlu bir su ile dikkatlice yıkanmalıdır. Ardından önerilen merhem ve göz damlası rahatlıkla kullanılabilir. 24 saati aşan göz akıntısı problemleri ileride daha büyük bir problem oluşturabilir. Özellikle göz bölgesinde gözlemlenen sulanma durumu ile beraber her iki göz pınarından renkli bir sıvı akıntısı, gitgide kızaran göz yapısı ve gözü kapatacak derecede oluşan şişkinlik durumunda muhakkak ki bir uzman veterinerden yardım alınması gerekir.
Yorum Yaz