Kedim Kusmaya Çalışıyor, Neden Olabilir, Ne Yapmalıyım?

Kedim kusmaya çalışıyor, neden olabilir, ne yapmalıyım sorusuyla pek çok kedi sahibi veteriner hekimine başvurabilir. Çünkü kedilerde kusma dürtüsü çok yaygındır. Kusmanın çok fazla sebebi olabilir. Bunlardan bazıları gerçekten endişe edilmesi gereken ciddi hastalıkların belirtisiyken bazıları çok ciddi olmayan ve geçici sorunlar olabilir. Kedide kusma dürtüsünün sebebi iyi bir şekilde araştırılmalıdır. Tedavi yöntemi ise sebebine göre değişecektir.

Kediler Neden Kusar?

Kedim kusmaya çalışıyor, neden olabilir, ne yapmalıyım konusunda ilk olarak nedenini araştırıp bulmak gerekir. Kedilerde kusma refleksine neden olan ve kusmaya yol açan bazı sebepler şu şekilde sıralanabilir;

  • Kediler değişiklikten hiç hoşlanmayan canlılardır. Bu sebeple özellikle mamaları aniden değiştirildiyse ve eskisine göre çok farklı aroma içeren bir mama verildiyse onlarda kusma dürtüsü yaratabilir. Kedi yemekten sonra kusmaya çalışıyorsa sebebi çok büyük ihtimalle mamasının değişmesinden kaynaklıdır. Eğer maması değiştirilmediyse tadında bozulmalar olabilir, son kullanma tarihine bakılmalıdır.
  • Kediler genelde yerinde duramayan ve her türlü yabancı maddeyi merak eden canlılardır. Ev içerisinde bulunan sağlıksız maddeleri ya da yabancı ve besin olmayan maddeleri tüketmeleri sonucunda mideleri bulunabilir. Bu da kedilerde kusma refleksine yol açar. 
  • Kediler diğer canlılara göre oldukça zayıf bağışıklık sistemine sahiplerdir. Özellikle sindirim sisteminde herhangi bir enfeksiyon oluşması kedilerde çok daha büyük yan etkilere neden olabilir. Kedilerin sindirim sisteminde görülen enfeksiyonlar da kusmasına sebep olabilir. 
  • Kediler kendilerini temizleyen ve sürekli olarak kendilerini yalama davranışı gösteren canlılardır. Fakat tüyleri çok dökülen bir kedi yalama sırasında kendi tüylerini yutabilir. Kediler tükürme yetisine sahip olmadıkları için tüyü dışarı çıkaramayabilir. Tüyü çıkaramayan kedilerde ise kusma refleks olabilir. 
  • Kedilerde bazı ciddi hastalıklar kusma, ishal gibi yan etkilere neden olabilir. Eğer kedinin kusmasında diğer faktörler etkili değilse ciddi bir hastalığı olabilir. Bu durumda veteriner hekimle görüşmek gerekir.
  •  Kediler oldukça hassas canlılardır. Özellikle sahipleri kedilerle ilgilenmediği zaman ve yaşam alanlarında büyük bir değişiklik olduğu zaman depresyona girebilir. Stres, üzüntü kedilerde kusmaya neden olur.

Kedi Kusmaya Çalışıyorsa Ne Yapılmalıdır?

Kedim kusmaya çalışıyor, neden olabilir, ne yapmalıyım endişesi duyan bir kedi sever ilk olarak kedisini incelemelidir. Yukarıda kusmaya sebep olan çevresel faktörlerden herhangi biri görüldüğü zaman bu anlamda bir değişiklik yapılmalıdır. Örneğin kediler yabancı bir madde tükettiği zaman veteriner hekime başvurarak vücudundan zararlı maddenin çıkarılması gerekir. Sindirim sisteminde herhangi bir enfeksiyon oluştuysa ilaç tedavisi ile tedavi edilmelidir. Aynı zamanda bağışıklık sistemini artırmak için bazı vitaminler de kullanabilir. Kedi kendini yalamasından dolayı ve tüylerini yutmasından dolayı kusmaya çalışıyorsa bu durumda tüy dökülmesini önleyici bazı şampuanlar ya da ürünler kullanmalıdır. Bu şekilde tüy yutmayacaktır ve kusma dürtüsü geçebilir. Kediler depresyona girdiği için kusuyorsa sahipleri onlarla daha fazla ilgilenmelidir. Bu da kedinin kusma dürtüsünü geçirmeye yardımcı olabilir.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli